– Det handler om penger på en eller annen måte, sier Kjell Jørgen Hole. Han er professor i informatikk ved Universitetet i Bergen.

De som laget Conficker kontrollerer nå mange millioner datamaskiner der eierne er uvitende om at de er infisert. Vi vet ikke hva som kommer til å skje når maskinene får sine instrukser.

– Vi vet ikke hva folkene bak viruset vil, men det kommer til å bli innbringende for dem .Jeg venter spent på hvordan angrepet vil utvikle seg, sier professoren.

Avansert virus

Mens IKT-avdelingen i Helse Vest kjemper på femte uken for å friskmelde datanettverket, sitter altså andre og ser på med undring og fascinasjon.

– Conficker-viruset er et av de mest interessante på mange år, sier Snorre Fagerland. Han er senior virusanalytiker hos antivirusfirmaet Norman.

– Det er et svært komplekst virus som kan en del triks som man ikke har sett før. Det er nøye med å ikke spre seg til enkelte spesielle adresser. For eksempel er det programmert til å holde seg unna Pentagon og alle firma som leverer antivirusprogrammer. Sannsynligvis er dette gjort for at spredningen skal skje uoppdaget så lenge som mulig.

Før var det guttunger som laget virusprogrammer for oppnå ære og berømmelse. I dag er det kriminelle organisasjoner i samarbeid med flinke datafolk.

Conficker-viruset er programmert til å ta kontakt med enkelte nettadresser. Disse adressene er ikke aktive i dag, men en dag vil viruset laste ned «noe» fra disse stedene.

Problemene med datanettverket på Haukeland sykehus skyldes egentlig kampen mot smitten. Viruset i seg selv stjeler bare litt kapasitet og vil helst være uoppdaget.

Åpnet for pizza og nyheter En annen som også venter spent, er fungerende sjef for IKT-avdelingen på Haukeland, Jonny Heggestad. I mellomtiden er internett-tilgangen fra Sykehuset er sterkt redusert for at viruset ikke skal kunne kontakte sine adresser og få sine hemmelige instrukser.

– Nettsider blir åpnet når behov melder seg. I dag er rundt 7000 sider godkjent. Den andre siden som ble godkjent var forresten bt.no. Den første var en pizzarestaurant, sier han.

Pasientopplysninger og annen sensitiv informasjon ligger trygt i våre datasystemer, understreker Heggestad. Nå er folk fra Microsoft i gang sammen med sykehusets egne folk, for å sikre datanettet.

– Laptoper og minnepinner som har vært utenfor sykehuset i «skitten sone» er et problem vi arbeider med nå, sier han.

– Neppe gal professor

Virusanalytikeren Fagerland mener situasjonen er litt ekkel.

– Det er neppe en gal professor som planlegger å ta over verden, men skurker som lager ondsinnet programvare for profittformål. De kan bruke de mange millioner smittede datamaskiner verden over til hva de vil. De kan spre søppel-e-post eller de kan begynne å spionere på oss gjennom «spyware». Til syvende og sist er det penger de er ute etter.

Men virusanalytikeren klarer ikke helt å skjule sin fascinasjon for viruset.

– Viruset er godt håndverk. Det er proft gjort, sier en fascinert virusanalytiker, som har kjempet i ti år mot uærlige programmerere.

Før var det mot guttunger, men de siste årene har det vært proffe forbrytere som står bak.

– Jeg hadde foretrukket at det fremdeles bare var guttunger, sier han.

SPENT: Professor Kjell Jørgen Hole ved UiB venter i spenning på hva Conficker-viruset kommer til å foreta seg.
Arkivfoto, Paul S. Amundsen
ISOLERT: Datamaskinene på Haukeland har vært avsondret fra internett i et forsøk på å få kontroll over virussituasjonen.
Bjørn Erik Larsen