— Det første året satt min far og min mor på en knaus oppe i lien her og speidet etter kunder. Men det var mest kyr å se, sier Birger Wenæs.

Fiskehandleren er flasket opp i Natlandsveien Fiskeutsalg, butikken faren bygget i 1955, det samme året som Birger ble født. Senior hadde vært fremsynt nok til å gå på byplankontoret og studere planene som viste at en av Norges største drabantbyer skulle komme nettopp her, på Landås.

Ett år senere kom den første blokken bak butikken, og gradvis ble det gamle bondelandet på Landås til en by.

— Da blokkene ble fylt opp med store barnefamilier fra Nordnes og Sandviken, tok salget av for min far. Mange av dem er fortsatt kunder her, sier Birger Wenæs, som overtok butikken i 1986.

Kortreist fisk

Bilen fra Breivik & Co. har nettopp vært innom med dagens fangst, og Wenæs er ivrig opptatt med å sløye og kruse torsken. Den var levende en halv time tidligere.

— Se på dette her, så nydelig det krøller seg. Stort ferskere blir det bare ikke, sier Wenæs, og bretter ut det faste, hvite fiskekjøttet.

Det er dette han satser på: Ferskest mulig fisk, og aller helst trukket opp av sjøen fra Askøy i sør til Gulen i nord.

— Du får ikke finere fisk enn her i Bergen, men du må vite hva du skal ha. Min far pleide å være førstemann på Bontelabo om morgenen, og når torghandlerne kom, sa selgerne at «denne er god, for Wenæs'en har kjøpt'an». Det var kvalitetsstempel godt nok, sier Wenæs.

Langreiste kunder

Rundt halv ti er dagens første kunde på plass. Harald Sjonbotn er innom for å se hva som frister mest før han går på jobb.

— Jeg rekker ikke alltid å komme opp igjen og hente varene før de stenger, men da bare henger de fisken på døren bak huset her, sier Sjonbotn.

For slik er det: Birger Wenæs kjenner kundene sine godt. Det er en fast krets, og de kommer fra hele by'n etter fisken hans: Fra sentrum, Kalfaret, Fyllingsdalen og Fana. Og selvsagt fra Landås.

Det de fleste har til felles - foruten kjærligheten til fersk fisk - er at de begynner å trekke på årene. Wenæs anslår at rundt 80 prosent av kundene er eldre, og han har flere som er godt opp i nittiårene.

— Den siste tiden har jeg registrert at det dør kunder nesten ukentlig, det er jo trist å se. Men kundene mine blir gamle, vet du, for de spiser så mye god fisk, smiler Wenæs.

Kjedelig utvikling

Historien til Natlandsveien Fiskeutsalg har ikke bare vært enkel.

Den første nedturen kom da Norges første kjøpesenter åpnet på Sletten i 1964. Senere kom Mekka, som tvang butikken til å gi seg med frukt og grønt. Og for et par år siden åpnet det nye Sletten Senter, med en stor, moderne matbutikk som selger fisk og skalldyr fra egen disk.

Før nedgangen satte inn på syttitallet var det syv fiskebutikker bare på Landås. I dag er det syv igjen i hele Bergen: To på Landås, tre i sentrum, en i Åsane og en på Nesttun.

I hele Norge er det færre en hundre fiskebutikker igjen, og de fire store kjedene - ICA, COOP, Rema og NorgesGruppen - har 89 prosent av alt fiskesalget. De rene fiskebutikkenes del er forsvinnende liten når man i tillegg trekker fra salg fra biler, torg og store enkeltaktører som Smart Club. Fortsetter trenden, vil norske fiskebutikker snart være historie.

Gir seg ikke

Wenæs forstår at dagens kunder har dårlig tid, men ikke at det skal gå ut over kvaliteten på maten de kjøper.

— Jeg er skremt når jeg ser hva kjedene selger som fersk fisk. Og jeg er ikke imponert over fagkunnskapen til de som jobber der. Det merkes på kvaliteten, sier Wenæs, som mener norske kunder må bli mye mer kresne.

— Det er stor forskjell på fisken, og det er alltid lett å se hvor fersk den er. Kjøp aldri noe som ikke ser fristende ut, formaner Wenæs.

Selv tror han matkvalitet er på vei tilbake, og spesielt blant reisevante ungdommer. Med fortsatt fokus på kvalitet og god, personlig kundebehandling ser han lyst på fremtiden for den lille butikken.

— Omsetningen er god, så vi skal nok klare oss. Men jeg er ikke optimist på alle spesialbutikkenes vegne. Folk vil kanskje ikke si det høyt, men de må like seg på sentrene, for det er jo der de handler. Kanskje burde vi ha samlet spesialbutikkene på ett sted og laget et kjøpesenter vi også. Et kjøpesenter som selger kvalitet, sier Wenæs.