Du har kanskje hørt det før, men denne gangen aner investorene lys i tunnelen: Den etterlengtede ruten mellom Bergen og Newcastle kan gjenoppstå, og det innen 2014.

Som tidligere er det Norwegian Seaways som initierer ferjeønsket. Selskapet består av en gruppe britiske og norske interessenter, og målet er at Newcastle-ferjen kommer i gang mellom Stavanger, Bergen og Newcastle innen neste år.

Briter over dammen

Torsdag skal en plan for ferjeforbindelse mellom Stavanger og Storbritannia legges fram på et møte i Stavanger, skriver Aftenbladet.

— Vår rolle i dette er å hjelpe de som vil starte forretningsvirksomhet som er til fordel for Stavanger-regionen, sier Birger Haraldseid i Greater Stavanger.

Prosjektet koster 85 millioner kroner, og firmaet mangler 30 millioner kroner for å få i gang ruten.

Målet med britenes besøk er å finne ut om det interesenter og investorer kan realisere ferjeforbindelsen. De tok selv kontakt med Greater Stavanger.

— Forrige gang det var ferjeforbindelse på denne strekningene, gikk det dårlig i vintermånedene. Nå har de funnet det riktige fartøyet som både skal frakte gods og personer hele året, sier Haraldseid.

Langvarig ønske

Allerede i 2011 skrev BT om planene for tilbakeføringen av Newcastle-ruten fra Bergen.

Målet var at båttrafikken skulle gjenoppstå i løpet av 2012, men etter hvert som arbeidet skred frem, innså man at det ikke kunne bli aktuelt før i 2013. De planene gikk også i vasken.

Ifølge en rapport fra 2009, oversendt fra havnemyndighetene i Newcastle/Gateshead til Bergen Reiselivslag, konkluderte man med at overskudd kunne nås allerede etter andre driftsår.

Spådde gulldrift

Fjord Line, som i 2011 stilte seg åpen for englandsrute, mente rapportens lønnsomhetsanalyse ikke nødvendigvis stemte.

— Jeg har lest mulighetsstudiene fra det britiske konsulentselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC), som BT refererte fra i går. Og jeg stiller meg kritisk til konklusjonene om at det kan bli lønnsom drift allerede andre året. Vi vil uansett gjøre våre egne vurderinger om en ny englandsrute, sa Fardal til BT den gang.

Det har ikke lykkes BT å få kommentarer fra Bergen Reiselivslag i lys av britenes besøk i Stavanger.

Trenger vi en ny rute mellom Bergen og Newcastle? Si din mening!