En ny tyv har dukket opp på nettet. Ikke før har plateselskapene tvunget Napster i kne og saksøkt fjortiser som sitter hjemme på gutterommet og laster ned den siste Eminem-platen, før en annen metode for å dele filer i cyberspace dukker opp.

Denne gangen er det pc-spill, film og tv det dreier seg om, og kjeltringen heter bit torrent («torrent» betyr «en stri strøm»).

Genialt

Rent bortsett fra at det kan brukes til å laste ned tv-serier og filmer ulovlig, er bit torrent et genialt konsept, sier redaktør i itavisen.no Tore Neset.

— De første metodene for fildeling på internett, som for eksempel Napster, fungerte ved at man koblet opp brukere direkte til hverandre. Bit torrent tar et skritt videre, fordi den gjør det mulig å dele båndbredde, og gir dermed en enorm økonomisering av fildelingen, forklarer Neset.

Bit torrent virker ved at store filer, for eksempel en spillefilm, deles opp i mange små biter. Når du laster ned filmen henter du bitene fra forskjellige brukere. - En kan være i San Francisco, en i Shanghai, en i Bergen. Systemet har hele tiden oversikt over hvor bitene befinner seg, sier Neset.

Så snart du begynner nedlastingen, begynner du også å laste opp de bitene du mottar til andre bit torrent-brukere. Jo større båndbredde du har, jo mer kan du laste opp.

— Bit torrent belønner deg hvis du laster opp mye ved å gi deg mer båndbredde til å laste ned, forklarer Neset.

Amatør og banebryter

Bit torrent ble oppfunnet for tre år siden av en amatør ved navn Bram Cohen. Nå er programvaren lastet ned av mer enn 10 millioner brukere, og Cohen er et hett navn i IT-bransjen.

Cohens teori er at det er nok båndbredde på nettet til at fildeling skulle kunne gå raskt, men at den ikke ble brukt på den riktige måten. Med dette for øyet begynte han å utvikle programmet.

Bit torrent er egentlig et enkelt konsept som tar i bruk teknologi som allerede finnes, sier Neset.

«Jeg hadde lyst å lage noe som folk kunne bruke, som virket og som var gøy» har Cohen uttalt om motivet for å skape bit torrent.

Men filmbransjen synes ikke det er like gøy. I forrige uke ble det populære bit torrent-nettstedet sharereactor stengt av sveitsiske myndigheter. Men stadig nye nettsteder dukker opp. Det er vanskelig å demme opp for den strie strømmen.

— Jeg tror kanskje toget er gått for filmbransjen. Det hadde vært lettere hvis de hadde vært med fra begynnelsen. Men å skulle begynne å ta betaling for noe som har vært gratis, det blir vanskelig. Jeg tror bit torrent har presset ned prisen på dvd-er, sier Neset.

Han ser for seg en fremtid der man kan laste ned filmer fra nettet på et par minutter.

— I stedet for å halse av gårde til videobutikken, kan man ta seg et glass rødvin og slappe av mens filmen lastes ned på null komma niks.

Kvaliteten vil være like god som en dvd, sier han.

Norsk lov er snill

Neset mener svært mange nordmenn allerede benytter seg av denne nye teknologien. Og det er ingen grunn til å frykte juridiske represalier foreløpig, mener han.

— Norsk lov er veldig liberal, og det er faktisk lov å laste ned filer fra nettet. Det kommer snart nye EU-lover, men også disse forventes å være vennligsinnete ovenfor privat forbrukere, sier han.

n Napster hadde en sentral indeks over hvilke filer som var tilgjengelig. Det var dette som gjorde at de til slutt ble stengt. Brukere lastet ned hele filer fra andre brukere.

n Kazaa brukes nå for å dele filer på nettet. Her søker man direkte hos andre brukere etter filer. En fil kan lastes ned i biter fra flere kilder.

n Bit torrent deler opp filer og sender bitene rundt på internett, og samler dem så opp igjen. De som laster opp via bredbånd blir belønnet med høyere hastighet, noe som øker incentivet til å dele filer.

<b>STJELER SKURKENE:</b> Tv-serier som Sopranos er populære på bit torrent-nettverkene. Ferske episoder legges ut på nettet med en gang, og kan lastes ned av folk fra hele verden. Hollywood er ikke like blid.