I dag må Trond Emblem møte i Nordhordland tingrett etter at Alexela Sløvåg har begjært Emblem Holding konkurs.

Emblem ble i Gulating lagmannsrett i oktober i fjor dømt til å betale Alexela 154 millioner kroner i erstatning, dette for å ha ført selskapet bak lyset da han solgte Vest Tank til estiske Alexela i 2007. To tanker ved anlegget eksploderte dagen etter at salgskontrakten var signert.

Med en konkursåpning i dag rakner hele Trond Emblems konsern, Emblem Holding.

En konkurs i holdingselskapet kan føre til at Alexela overtar alt av verdi, siden selskapet er eneste kreditor og holdingselskapet eier aksjene i alle datterselskapene.

Det betyr at Emblem mister pengemaskinen Vest Kran Kranutleie & Byggmontering AS, og utviklingsselskapene Vest Kran Wind Power AS og Vest Kran Arcomet AS.

Emblems eiendomsselskap ryker også med siden det er solidarisk ansvarlig med holdingselskapet.

— De vil gruse oss

Trond Emblem sier til BT at det ikke er noen sjanse for å unngå konkurs. Det betyr ifølge Emblem at det er usikkerhet rundt de 120 arbeidsplassene i Vest Kran.

— Det spesielle her er at de som leverte avfall som til slutt førte til eksplosjonen, er de samme som får erstatning. De er mer ute etter å knuse oss enn pengene, sier Emblem.

Selskapet Emblem Holding gikk i fjor til søksmål mot det multinasjonale oljeselskapet Trafigura, som i prinsippet kontrollerer 90,4 prosent av Alexela. Grunnen er at Emblem mener feil fra Trafiguras side førte til eksplosjonen. De krever en ikke spesifisert erstatning - men vil ha dekket alle utgifter.

— De vil gruse Emblem Holding på grunn av kravet vi har mot Trafigura. Da slipper de det søksmålet, tror de. Men det kravet overførte vi på meg personlig for ett år siden, sier Emblem.

Han ser for seg at alt han har bygget opp gjennom 30 år forsvinner.

— Alt som er bygget opp forsvinner. Det er ingen ting igjen bortsett fra noen patentrettigheter og en av eiendommene som står på meg. Jeg hadde aldri drømt om at dette skulle skje. Taper jeg 150 millioner kroner så taper jeg 150 millioner kroner. Men jeg tenker på de ansatte, sier han.

Starter på ny

Men Emblem gir seg ikke. Han har planene klare for en ny start av kranfirmaet, som i fjor omsatte for 143 millioner kroner.

— Vi har registrert et nytt West Kran med «W» i stedet for «V». Vi skal være oppe å gå igjen i morgen. Jeg har alt i hodet og mange ansatte har sagt de vil følge meg. Men det er tungt å bygge opp igjen fra starten. Jeg er kanskje 70 år før vi er tilbake. Det er ikke noe kjekt, men vi har ansvaret for de ansatte, sier Emblem.

Han mener han har gjort alt i sin makt for å få til en avtale for å unngå konkurs.

  • Vi har gitt Alexela flere ulike tilbud om å betale erstatningen på 154 millioner kroner. 40 millioner kroner er betalt. Men det er ikke penger de er ute etter, sier han.

Emblem mener at Vest Kran, i full drift som i dag, har en verdi på minst 300 millioner kroner.

  • Alle penger tjent er pløyd tilbake i selskapet. Maskinparken er verdt 50-60 millioner kroner, men ved en slakt av selskapet har den i praksis null verdi, sier Emblem. **Les også:

— Føler ikke skyld for eksplosjonen**

- Ikke se svart på det

Erik Myhr-Nilsen er advokat for Alexela Sløvåg. Han bekrefter at Alexela har begjært Emblem Holding konkurs.

  • De kom ikke med et godt nok tilbud og tilbød ikke nok midler. Når de ikke kan gjøre opp for seg, blir det konkursbehandling, sier Myhr Nilsen.

Han tilbakeviser at Emblem ga tilbud som var gode nok.

  • De skylder 114 millioner, sier Myhr Nilsen.

Han sier at Alexela, som største kreditor, vil samarbeide med bobestyreren som blir utnevnt om hva som skal skje videre med Emblems firma.

— Som største kreditor, hva skjer med arbeidsplassene?

  • Vest Kran er ikke konkurs, bare eierselskapet. Vest Kran har hatt en god egenkapital og en god drift. Det er ikke noen grunn til å se svart på situasjonen blant dem som er ansatt der. De får nye eiere - en bobestyrer i stedet for Emblem-familien.