• Spanske flagg og en superhelt pryder fasaden til et stort varehus i Madrid. Spania, som er Europas fjerde største økonomi, vurderer å be EU om hjelp til å berge banker som strever med råtne lån.

    FOTO: Susana Vera / Reuters / NTB scanpix

El Pais: Spania ber om hjelp på opptil 100 milliarder euro

Spania vil be EU om opptil 100 milliarder euro for å styrke banksektoren, melder avisen El Pais. Hjelpen er alt godkjent av eurolandenes finansministre.

Beløpet tilsvarer 758 milliarder kroner. Det er ventet at de spanske bankene vil trenge maksimalt 80 milliarder euro for å klare seg, ifølge EU-tjenestemenn.

Finansministrene diskuterte situasjonen for de spanske bankene under en telefonkonferanse lørdag ettermiddag, og skal da ha gitt grønt lys til kriselånet.

Den spanske finansministeren Luis de Guindos vil holde en pressekonferanse lørdag kveld, klokken 19.30 norsk tid.

- De Guindos vil forklare mediene hvilke tiltak som vil bli tatt for å rekapitalisere banksektoren, opplyste finansdepartementet.

Fersk kapital

Før finansministrenes samtaler, sa kilder i EU-systemet til nyhetsbyråene at ministrene kan komme til å sette en øvre grense for hjelpen på 100 milliarder euro. Det er over dobbelt så mye som det spanske banker trenger i fersk kapital, for å kunne stå imot presset under eurokrisen, ifølge beregninger Det internasjonale pengefondet (IMF) har gjort.

Det vil trolig bli stilt krav til at Spania reformerer finanssektoren for å få hjelp. En EU-tjenestemann sier etter telefonkonferansen at det ikke vil bli stilt krav om at den spanske regjeringen må gjennomføre budsjettkutt.

Den spanske regjeringen har ønsket at krisehjelpen skal gå direkte til bankene, og ikke via regjeringen.

Fjerde i rekken

Dersom Spania får krisehjelp, blir det som det fjerde landet i eurosonen. Fra før har Irland, Portugal og Hellas opplevd det samme.

Spanias regjering har sagt at de vil vente på anbefalinger fra en bankrevisjon, som kommer om rundt to uker før de bestemmer seg for hvordan de vil håndtere problemene for bankene.

Men i EU er mange opptatt av å sikre de spanske bankene før valget i Hellas 17. juni. Det fryktes at det kan skape panikk i markedene, dersom de greske partiene som er imot krisepakken vinner.

Spanske banker sliter med råtne lån som følge av en kollaps i landets eiendomsmarked, og ifølge IMF trengs det minst 40 milliarder euro (300 milliarder kroner) for å sikre dem. (©NTB)

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Økonomi