Brosteinbelagte krinkler og kroker. Trehusbebyggelse gjennom idylliske smau og gater. Området rundt Støletorget i Sandviken er blant det mest populære i Bergen.

Like ved, nærmere bestemt i Arbeidersmauet, står Erik Hitland Johannessen og kikker opp på familiens barndomshjem. Bygården strekker seg over flere etasjer.

— Denne leiegården ble kjøpt av min oldefar rundt 1906 og alle mine søsken bodde her i ulike leiligheter mens de studerte. I 2001 valgte imidlertid familien min å selge. Hele bygården gikk for 1,8 millioner kroner, sier Johannessen.

Store forskjeller

I dag selges tilsvarende leiegårder i Bergen for flere millioner kroner. Eksempelvis ligger det ute en bygård for salg på Nordnes med takst på rundt syv millioner kroner.

— Prisveksten som har vært er ganske vanvittig, sier Johannessen.

Han er selv på boligjakt og i serien Meglerne på BTTV følger vi ham på en rekke visninger i og rundt Bergen sentrum.

Budsjettet på rundt to millioner kroner gir ikke mye boltreplass med dagens boligpriser, og absolutt ikke en hel leiegård. Det er passe til en to-roms, og hvis han er heldig, en tre-roms utenfor sentrumskjernen.

Hadde ikke familien solgt kunne han vært boligmillionær i dag.

— Jeg er ikke bitter i det hele tatt, sier Johannessen ironisk.

4 ikke bitter.jpg

Pressområder

De siste ti årene har prisene i Bergen langt mer enn doblet seg.

Da familien til Johannessen solgte unna ved tusenårskiftet, lå boligprisene i Bergen på12.500 kroner kvadratmeteren i snitt. Sist måned var boligprisene steget til rundt 36.400 pr. kvm.

For sentrumsområdet, bydelene Bergenhus og Årstad, er tallenes tale enda tydeligere. Her bikket prisene svimlende 44.000 kroner kvadratet i sist måned. Det er nettopp innenfor disse områdene bygården til Meglerne-Eirik ligger.

Blar villig opp

Sist uke sjekket BT hvordan det hadde gått med salget av 100 leiligheter i Bergen sentrum.

Nærmere 9 av 10 av de undersøkte 1-roms, 2-roms— og 3-romsleilighetene ble solgt etter første visning.

— Den lave renten har virket til at boligprisene har steget i Norge. Det later også til at de fleste nå ikke bekymrer seg for at rentenivået skal stige betydelig. Det påvirker investeringsviljen positivt. I tillegg har Bergen stor innflytting og prisene trekkes opp når etterspørselen gjerne er større enn tilbudet. Samtidig må vi huske på at boliger som ble omsatt tidligere gjerne er av en annen standard enn de som selges nå. Nordmenn renoverer og pusser opp i stor skala. Dermed påvirkes også prisene ved et salg, sier regionleder Kurt Buck i Eiendomsmegler1 i Bergen.

Makroøkonom Kristina Håvås Hanson i Sparebanken Vest peker også på økte lønninger, lave renter og befolkningsvekst som underliggende årsaker til den sterke utviklingen i boligprisene

— Når det gjelder utviklingen i byene kan en si at folk er villige til å betale mer for å bo i sentrale strøk. Mye av årsaken til dette er trolig som følge av at flere av veiene inn til sentrum har nådd kapasitetsgrensen noe som fører til kø, og da er betalingsvilligheten blitt større for å bo i byen. Man kan også påstå at det i løpet av de siste årene har det blitt mer vanlig at folk ønsker å bo «der ting skjer», noe som oftest er i byområdene, dette gjelder særlig unge mennesker, sier Kristina Håvås Hanson.

Sentrumsgutt

Førstegangskjøper Erik Hitland Johannessen har tydelig merket den store kampen om boliger. Flere leiligheter han har sett på har gått langt over prisantydning og ofte treffer han igjen de samme folkene på visning.

Bare på et par uker har han vært innom flere titalls av dem.

— Selv om jeg aller helst vil bo i sentrum, så har jeg måttet utvide horisonten noe, sier han.