Verdens mest populære sosiale nettsted har måttet tåle mye kritikk for at de forbeholder seg retten til å bruke brukernes innhold nesten akkurat som det passer dem.

Men hva skjer når en Facebook-bruker dør? Nettsamfunnet har mer enn 350 millioner aktive profiler, og opplever naturlig nok dette hele tiden. Derfor er dødsfall dekket av avtalen man godtar når man registrerer seg på nettsamfunnet.

Blir «minneprofil»

Ifølge Facebooks talskvinne Elizabeth Linder, var det skolemassakren ved Virginia Tech i 2007 som utløste behovet for faste regler for avdøde brukere.

— Studentene så etter muligheter til å minnes og ære sine klassekamerater, sier hun til Time.

Problemstillingen ble på nytt aktuell da en av nettsamfunnets egne ansatte døde i en sykkelulykke sist vinter, som Facebooks sikkerhetssjef Max Kelly forteller i sin blogg.

Løsningen ble det Facebook kaller «memorialized profiles», minneprofiler der noen av innstillingene blir endret:

  • Bare godkjente venner kan se profilen
  • Bare godkjente venner kan legge igjen meldinger i profilen
  • Den avdøde dukker ikke opp under «Forslag» Hensikten er at venner og familie skal kunne bruke Facebook-profilen som en minnebok, der de kan legge igjen sine siste hilsener og gjenoppleve forholdet til den avdøde gjennom bilder og annet profilinnhold.

Må dokumenteres

Det er imidlertid ikke nødvendigvis så lett å endre profilen fra aktiv til «memorialized». Facebook krever blant annet at dødsfallet dokumenteres via link til en nyhetsartikkel eller en nekrolog på nettet.

Enda vanskeligere er det å få stengt profilen til en avdød person.

I personvernreglene opplyser Facebook at de kan stenge en konto på forespørsel fra de nærmeste pårørende, men det finnes ingen informasjon om hvordan man går frem for å gjøre dette. Og selv om man finner ut av det, blir ikke informasjonen i profilen slettet, den blir bare gjort utilgjengelig.

Uansett hva som skjer, vil Facebook ikke utlevere passord til pårørende. Du trenger med andre ord ikke være redd for at noen leser dine personlige meldinger

Utleverer e-post

Dette gjelder ikke nødvendigvis personlige e-postmeldinger du har sendt eller mottatt via andre leverandører.

Da en amerikansk soldat ble drept i Irak i 2005, krevde familien ifølge Time tilgang til den avdødes e-postkonto på nettet. Hensikten var å bruke innholdet til å lage en minnebok over den drepte soldaten. Yahoo! nektet, men familien fikk rettens medhold, og innholdet fra e-postkontoen ble utlevert på en CD.

Senere har Hotmail og Gmail lagt seg på denne linjen. De kan gi tilgang til kontoer på forespørsel fra pårørende, mens Yahoo! fortsatt krever rettslige pålegg for å utlevere e-postinnhold til slektninger.

— Skjer ofte

Problemstillingen er naturlig nok kjent også for norske nettsamfunn.

— Vi har over 800.000 profiler, så det skjer relativt ofte at noen dør, sier leder Rune Røsten i Nettby.

Som regel er det venner eller familie som tar kontakt i slike tilfeller, og ifølge Nettby-sjefen varierer det hvilke ønsker de har for profilen til en avdød person.

— Noen vil bruke profilen som kondolanseprotokoll og lignende, andre ønsker bare å få den slettet, sier han.

Vet hvem brukerne er

I motsetning til Facebook krever Nettby at du oppgir et telefonnummer som er i bruk når du registrerer deg. Dette gjør det lettere å komme i kontakt med pårørende når en bruker dør.

— Vi har rimelig god kontroll på hvem som er registrert hos oss, så vi opplever ikke dette som noe problem, sier Røsten.

Selv om Nettby ikke får noen forespørsler fra venner eller familie, vil en profil før eller siden bli slettet automatisk når den har vært uten aktivitet i lang tid.

Hva synes du om at Facebook ikke sletter profilene til avdøde personer? Si din mening her.