Innbyggere med fast eiendom i Bergen, mottar i disse dager beskjed om at eiendomsskatten deres er klar. Og den omdiskuterte skatten, som er gjeninnført etter at den først ble fjernet i 2011, får folk til å reagere, skal man tro kemnerkontoret.

— Vi har hatt rundt 300 telefoner i går, og ut ifra trafikken så langt, så blir det det nok det samme i dag også, forteller økonomisjef i Bergen kommune, Grethe S. Losnegaard.

Skatten er tidenes høyeste eiendomsskatt i Bergen, og vil tilføre kommunen omkring 540 millioner kroner.

Klager til Skatteetaten

Spørsmål om hvordan man logger seg på for å sjekke eiendomsskatten, og hvordan man har kommet frem til tallene er ifølge økonomisjefen gjengangere blant de som tar kontakt.

— Noen lurer også på hvordan de skal få rettet feil opplysninger, forteller Losnegaard.

Får man ikke logget seg inn, kan det være verdt å merke seg at man da automatisk vil motta en papirversjon i posten i løpet av de kommende dagene. De med spørsmål om tallmaterialet, er det lite kemneren kan hjelpe med. Mener man at opplysningene er feil, er det en klage til Skatteetaten som gjelder.— Men først blir de geleidet inn på sidene der de kan gjøre utregningene, sier økonomisjefen.

Overrasket over beløpene

Reaksjonene på gjeninnføringen av skatten, er ifølge Losnegaard mange. Men så langt har de unngått de verste raseriutbruddene. Likevel er det enkelte som kommer med klare beskjeder.

Her kan du sjekke eiendomsskatten

— Vi har fått høre hva enkelte mener om de som styrer politisk. Det folk er mest overrasket over, er beløpene. Mange har nok ikke hatt et bevisst forhold til hva som står på ligningen. Har man gjeld på boligen, så blir dette tatt hensyn til med tanke på formueskatt. Men for eiendomsskatten spiller ikke dette inn. Dette er nok hovedgrunnen til at en del reagerer, tror hun, og legger til at det ikke er noen vits i å sammenligne med naboen.

— Det er sine egne ligningstall man må sjekke. Alle er selv ansvarlige for hvilket areal de selv har rapportert inn tidligere, sier økonomisjefen.

Seks ukers frist

Mange har allerede startet påsken og reist på ferie. Får du ikke sjekket skatteopplysningene før du kommer hjem, er det lurt å huske at du kun har seks ukers klagefrist fra og med i dag.

Og det er ligningen fra 2013 som gjelder, når du skal sjekke om opplysningene er riktige.— Siden vi innfører dette i år, så kan man nå klage på ligningen fra 2013. Egentlig hadde denne seks ukers klagefrist, men det er da utvidet. Dette fordi ligningen for 2014 ikke er klar enda, forklarer økonomisjefen.

Godt forberedt

Og selv om telefonen har ringt i ett siden mandag, forventer kemnerkontoret en stor pågang også i dagene etter ferien.

— Enkelte vil ikke få disse opplysningene før etter påske, så det blir nok hektisk også da. Men vi var forberedt på at det ble stor pågang, og mesteparten geleides bare videre til Skatteetaten, sier Losnegaard.

Avdelingsdirektør i Skatt Vest, Marta Johanne Gjengedal, kan på sin side opplyse om at de ikke har fått mange henvendelser knyttet til eiendomsskatten så langt.

— Vi har fått åtte klager i løpet av helgen, og ikke noe unormalt mane telefoner. Men nå er det påskeferie, så vi regner med det ligger en del flere klager inne når vi kommer tilbake fra ferien, forteller Gjengedal.