Da vi fikk lov om obligatorisk tjenestepensjon (OTP) i 2006, ble alle fast ansatte sikret en ekstra pensjon på toppen av folketrygden. Det gjelder ikke for selvstendig næringsdrivende.

Men samtidig med OTP ble det også innført en ordning som gir næringsdrivende anledning til å spare til egen pensjon med skattefordel.

— Jeg nølte ikke da jeg ble klar over denne ordningen for et år siden. Jeg tegnet egen pensjonsforsikring, og får trukket fra hele premien, sier kiropraktor Klaus Roberg (33).

Overraskende lite

Han har noen minutter ledig mellom pasientene i klinikken på Kleppestø senter, og sier at han nå kan se frem til en brukbar pensjon.

— Jeg ble overrasket over hvor lav pensjon folketrygden gir hvis du har litt høy inntekt. Men ved å sette av fire prosent av inntekten mellom 1 G og 12 G (se fakta), kan jeg nå regne med en samlet pensjon som er omtrent dobbelt så stor som hvis jeg bare hadde pensjon fra folketrygden. Men det avhenger selvsagt av risiko og avkastning på kapitalen og fra hvilken alder jeg velger å ta ut pensjonen, sier Roberg.

Ifølge en undersøkelse analysebyrået Perduco har gjort for DNB, benytter bare 12 prosent av næringsdrivende seg av muligheten for å spare til pensjon med skattefordel. Ifølge undersøkelsen velger 56 prosent å forberede seg til pensjonstilværelsen ved å spare i bank mens 50 prosent sparer i eiendom.

Leste på nettet

Ingen hadde fortalt Roberg at han kunne spare til pensjon med skattefordel.

— Jeg visste ikke om denne ordningen. Men siden jeg fører regnskapet selv, fant jeg en artikkel om dette på nettet. Da var jeg ikke sen med å kontakte banken. I år blir jeg for gammel for BSU, men denne ordningen er jo en slags BSU for næringsdrivende, sier han.

For 2011 er maksimal premie innenfor ordningen 34.331 kroner. Det gjelder for dem som har skattbar inntekt på minst 936.000 kroner. For dem er marginal skattesats 51 prosent, noe som betyr at 17.500 kroner av premien kommer tilbake som "gave" fra staten i form av skattefradrag.

Når likevel bare drøyt hver tiende næringsdrivende bruker ordningen, tror småbedriftsøkonom Ellen Dokk Holm det skyldes at de ikke har fått med seg hvilke muligheter den gir.

— Ordningen er en gavepakke for gründere og andre selvstendig næringsdrivende, sier hun.

350.000 med næringsinntekt

Ifølge nasjonalregnskapet var det i fjor rundt 170.000 personer som har selvstendig næringsvirksomhet som sitt viktigste arbeidsforhold.

— Tar du med alle som har bigeskjeft ved siden av lønnsinntekt, får du et langt høyere tall, sier forsker Lasse Sigbjørn Stambøl i Statistisk sentralbyrå.

Skatteetaten sender i disse dager ut selvangivelsen til nær 350.000 næringsdrivende.

— Selv om du både er lønnstaker og næringsdrivende, kan du tegne slik pensjonsforsikring og få fradrag i næringsinntekten. Myndighetene har innført den skattemotiverte sparingen ut fra et ønske om at flest mulig skal ta ansvar for sitt liv som pensjonist, sier Ellen Dokk Holm.

Begynner når de er 35

Roberg, som både er utdannet fysioterapeut og kiropraktor, tror de fleste næringsdrivende begynner å tenke på pensjon ved 35-årsalderen.

— Det gjelder i hvert fall fysioterapeuter og kiropraktorer jeg kjenner. Da er de som regel etablert, med investeringer både i virksomheten og i bolig, samtidig som de har forpliktelser.

— Som selvstendig næringsdrivende kommer vi dårlig ut sammenlignet med lønnstakere ikke bare når det gjelder pensjon, men også for eksempel ved sykdom eller uførhet, sier han.

Han er skremt av tilfeller der næringsdrivende med god lønn er blitt minstepensjonister etter en ulykke, fordi de ikke hadde tegnet nødvendige forsikringer.

Anbefaler ordningen

Også pensjonsrådgiver Harald Engelstad, som i en årrekke har gitt ut Pensjonsboka, anbefaler ordningen både for næringsdrivende og frilansere.

— Dette er en måte å spare opp egen pensjon som et nødvendig tillegg til alderspensjonen fra folketrygden, som etter min mening er meget lav. Jeg mener at spesielt næringsdrivende som skatter mye og som har overskudd bør benytte ordningen. Jo høyere næringsinntekt du har, jo større er skattefordelen, sier Engelstad.