• Her er det flott å bo, sier Marie Sandbu. Prisene på leiligheter ved Danmarks plass ligger langt over bergenssnittet. Kartet viser de solgte leilighetene rundt Danmarks plass det siste året. Klikk på et punkt for å se størrelse og pris.

Gerhard Lygre er daglig leder i Fana Sparebank Eiendom. På forespørsel fra BT har han hentet inn priser på 82 tilfeldig solgte selvleiligheter ved Danmarks plass fra 2009 og frem til i dag. Området er blant annet kjent for forurenset luft og lav score i Bergen kommunes leverkårsundersøkelse.

Likevel er det dyrt å kjøpe leilighet her. Kvadratmeterprisen endte på nesten 34.700 kroner. Det er 2300 kroner over gjennomsnittsprisen på leiligheter i Bergen.

Koselig og sentrumsnært Marie Sandbu studerer ved universitetet og trives i området.

— Jeg flyttet hit etter jul. Sammen med to andre venninner leier jeg en leilighet med tre soverom. Vi betaler 10.500 kroner i måneden, sier hun.

— Hva liker du best med området?

— Koselig strøk, kort vei til sentrum og fine turmuligheter. Dessuten går Bybanen hyppig. Jeg er positivt overrasket, sier Sandbu som bor oppe i høyden.

Flytter fra smogen Nede ved hovedveien, et steinkast fra det store krysset, møter vi May-Britt Antonsen med datteren Ylva (2).

— VI har det godt her, alt er i nærheten, men smogen om vinteren ødelegger. Da flytter vi til mine foreldre ut av byen. Tidligere var vi ikke opptatt av forurensingen. Nå som vi har fått barn, plager den oss, sier Antonsen som bor med samboeren i en av høyblokkene ved veien.

Små leiligheter dyre

Gerhard Lygre mener nettopp luftkvaliteten skyver mange bort fra Danmarks plass, men prisene holder seg likevel svært godt.

— Vi ser at yngre mennesker ikke bryr seg vesentlig om luften i området. Det er helst småbarnsfamilier som velger bort området. Jeg antar de kvier seg for å etablere seg med barn der det stadig fokuseres på dårlig luft, sier Lygre.

-Hva med Bybanen?

-Den bidrar positivt. Men vi ser at prisene har holdt seg godt uavhengig av Bybanen. Området er sentralt og man kan gå til sentrum og universitetet. Dessuten forventer nok de som bor sentralt, at det er trafikk i området, og dermed forurensing, tror Lygre.

-Har du opplevd at boligkunder har fokusert på luftkvalitet i et område?

-Nei. De fleste som går på visning, kjenner strøket. Jeg har aldri registrert at noen har spurt om luften i området er forurenset, og jeg kjenner heller ikke til at takstmenn vurderer dette konkret når de fastsetter boligens takst, sier Lygre.

Takstmann ingen lege BT har vært i kontakt med flere takstmenn som bekrefter dette. En av dem er Dan Georg Kristoffersen i Bergen Arealtaksering på Damsgård.

-Når jeg setter takst skal jeg fastsette en pris som ligger nærmest det markedet er villig til å betale for en bolig. Det er klart at støy og forurensing spiller inn, men jeg er ingen lege. Bergensdalen fungerer nå som en gryte, og flere forhold spiller inn. Dersom det er mildvær og vind, er det ikke større problemer med luften rundt Danmarksplass enn mange andre steder. Problemet oppstår først når det blir kaldt og stillestående vær, sier Kristoffersen.

Han forteller at han i taksten opplyser at boligen ligger nær innfartsvei og lignende, men lar det blir opp til kjøperen å konkludere.

-Alle kjøpere vil tiltrekkes av nytt bad og kjøkken, stor plass og terrasse. Noen synes det er positivt å bo nær en stor vei, fordi det da er lettere å komme til sentrum eller flyplassen. Andre vil mene det motsatte og foretrekke roligere strøk som dermed trolig også gir bedre luft. Dette må den enkelte selv ta stilling til, sier Kristoffersen.

Kjøper tenker penger

Han har ikke fått spørsmål om luftkvalitet fra boligkjøpere.

-Aldri. De er helt opptatt av andre ting. Det første kjøperne tenker på er økonomien. Har vi råd til dette, og hvor langt kan vi gå i budrunden? Økonomien er det viktigste. Overraskelsene kommer gjerne siden, både positive og negative.

En annen takstmann BT har snakket med, bekrefter det Kristoffersen sier.

— Jeg vurderer beliggenhet, men ikke luftkvaliteten. Taksten skal være en vurdering av hva kjøperne er villige til å betale, og dermed komme frem til en pris leiligheten er verd, sier takstmannen, som vil være anonym.

Da vi besøkte Danmarks plass mandag ettermiddag, møtte vi flere mennesker som gjerne uttalte seg, men som ikke ville bli sitert med navn. En av dem var en eldre herre som har bodd i området i over 20 år. Han skrøt voldsomt av strøkets fortreffelighet.

— Her har jeg alt. Gamlehjemmet er like ved, jeg ser ned på Sæthre som selger gravstøtter og Møllendal ligger ti minutter unna. Kan vi få det bedre, humret han.

KOSELIG: Lekeplassen i området trekker barn og voksne ut.