Fredag kveld er det norgespremiere på pengespillet Eurojackpot. Spillet er et samarbeid mellom Norsk Tipping og spillselskap i 13 andre europeiske land.

Førstepremiepotten er på minimum 70 millioner kroner hver uke, og kan komme opp i 630 millioner kroner.

I spillet trekkes det syv tall mellom 1 og 50, og for å vinne førstepremien må man ha alle syv tallene på sin kupong. Det betyr at sjansen for å vinne førstepremien er 0,0000017 prosent, skriverAdressa.no.

Sagt på en annen måte: Sjansen er like stor som for at du klarer å kaste ti terninger, og få bare seksere på første kast.

Å kaste mynt og kron, og få mynt 25 ganger på rad vil være betydelig enklere enn å prikke inn de syv vinnertallene.

— Noen vinner

— Selv om sannsynligheten er liten, så er det jo faktisk noen som vinner. Vi betalte ut 384 milliongevinster i fjor, så i snitt blir det en ny tippemillionær hver dag, sier Arve Sjølstad, kommunikasjonssjef i Norsk Tipping.

- Er det nødvendig med så store premier som 630 millioner kroner?

— Folk liker store premier. Når det er store premier øker interessen betydelig, det ser vi blant annet når det er stor jackpot i Viking Lotto, sier Sjølstad.

Magne Gundersen, forbrukerøkonomi i Sparebank 1 og programleder i TV3-programmet Luksusfellen, omtaler vinnersjansen som «mindre enn mikroskopisk».

— Det eneste man får er spenningen, og knapt nok det. Du bør i allefall ikke spille for å bedre økonomien, da lurer du deg selv, sier han.

Det vanskeligste spillet

Antall mulige tallkombinasjoner avgjør hvor sannsynlig det er å vinne førstepremien i et spill. Jo flere mulige kombinasjoner som kan trekkes, jo vanskeligere er det å vinne. I Eurojackpot er det 59 millioner mulige vinnerrekker. Man må altså levere inn 59 millioner ulike kuponger for å være sikker på å sitte med én kupong med alle vinnertallene på.

Eurojackpot er dermed det av Norsk Tippings spill som er vanskeligst å vinne førstepremie i. Til sammenligning er antall mulige kombinasjoner slik i andre spill:

Viking Lotto: 12,3 millioner

Lotto: 5,4 millioner

Tipping: ca. 530.000