— Det er ingenting i veien for at strømmen kan bli gratis. I ytterste konsekvens kan kraftprodusentene måtte betale forbrukerne for å bruke strømmen, sier analytiker John Brottemsmo i Bergen Energi.

Han understreker at oddsen er liten, men samtidig har vi i Norge knapt vært nærmere en slik situasjon. Både tyskere og dansker har tidligere fått oppleve gratis eller betalt strøm.

— Produsentene er pålagt å produsere strøm av alt vannet som kommer. Da kan det bli et spørsmål om å bli kvitt strømmen. I en slik situasjon vil det i enkelttimer kunne oppstå en situasjon hvor de må betale forbrukerne, sier Brottemsmo.

- Betalt for dårlig vær

Ifølge kraftbørsen Nord Pool vil systemprisen i kraftområdet rundt Bergen fredag være 3,5 øre pr. kilowattime. Den endelige prisen forbrukerne betaler, vil være noe høyere, på grunn av avgifter.

Spotprisen i Oslo og Kristiansand er til sammenligning 13,0 øre, mens den i Molde, Trondheim og Tromsø er 15,1 øre. Forskjellen til prisene i Bergen er langt høyere enn vanlig.

— Nå får vi i Bergen betalt for alt det dårlige været vi har måttet tåle gjennom våren, sommeren og høsten, sier analytiker Brottemsmo.

I tillegg til all nedbøren, holdes prisene nede av at rundt en tredjedel av overføringskapasiteten til utlandet er nede grunnet vedlikeholdsarbeid. Dermed får ikke kraftprodusentene sendt all overskuddskraften sin ut av landet. På grunn av all nedbøren tror Brottemsmo likevel at prisene ikke vil stige nevneverdig i Bergen når overføringskablene fungerer igjen.

— Vi kan glede oss til fortsatt lave strømpriser.

Mye vann i magasinene

Spotprisen pleier i løpet av et år normalt å ligge mellom 25 og 30 øre pr. kilowattime. Så langt i år har den imidlertid vært rundt 20 øre, og i disse dager koster strømmen altså bare noen få øre.

— Effekten av all nedbøren er synlig, sier Brottemsmo.

Prisene er svært lave i historisk sammenheng. Men i oktober i fjor var prisen helt nede i 2,0 øre.

Kraftprodusenten BKK jubler ikke over all nedbøren. Det gir lite penger i kassen.

— Vi håper på en finværshøst, sier Erik Spildo som er divisjonsdirektør for produksjon og marked i BKK.

Sist søndag var fyllingsgraden i det vestnorske kraftmarkedet 89,4 prosent. Det var en oppgang på 4,8 prosentpoeng fra uken før. Spildo understreker at noen magasiner aldri kan fylles helt, og at mange pr. i dag nærmest renner over.

— Og høsten har jo knapt startet. Det kan ennå komme mye regn, sier Spildo.

Han mener det er et problem at linjekapasiteten er for liten inn og ut fra det vestnorske kraftmarkedet. Med alt regnet betyr det at produsentene ikke får eksportert så mye kraft som de ønsker.

Vrient dilemma

Kraftanalytiker John Brottemsmo gir tre gode grunner til at de lave prisene kan holde seg utover høsten:

Magasinfyllingen er høy

Det er meldt mye regn fremover

Dårlige tider i Europa presser prisene på kontinentet nedover

— Men dersom det plutselig blir veldig fint vær, kan bildet fort snu, sier Brottemsmo.

Så da er det bare å velge hva man vil ta med i aftenbønnen: fint vær eller billig strøm?

strømpriser kraft sept 2012.pdf