Børsene verden over blør etter at det er slått katastrofealarm ved Fukushima-kraftverket i Japan. Oslo Børs falt hele 4,2 prosent tirsdag formiddag, melder aftenposte.no.

— Japanske myndigheter har ikke kontroll med situasjonen og det er veldig usikkert hva dette kan eskalere til. Aksjemarkedene tar dette i verste mening, sier aksjestrateg Morten Jensen i DnB Markets.

— Dette er ille

Mens hovedindeksen på Oslo Børs i går gikk ned 0,88 prosent, var nedgangen hele 3 prosent den første timen etter åpning tirsdag morgen. Deretter har kurven stupt ytterligere.

— Aksjemarkedene har taklet mange jordskjelv tidligere og gårsdagen var normal. Dagens situasjon er dramatisk, sier Jensen.

Under intervjuet faller hovedindeksen ytterligere, slik at den er ned 4,2 prosent fra åpning.

— Nei, nå faller det helt her. Dette er ille, sier han.

Solcelle vinner

Noe av fallet ble så hentet inn, og klokken 11.45 var hovedindeksen ned 3,1 prosent til 414,81 poeng.

  • Statoil hadde da falt 2,72 prosent til 143 kroner.
  • DnB NOR var ned 2,8 prosent til 81,70 kroner.
  • Aker Solutions var ned 3,78 prosent til 109,50 kroner.
  • Hydro var ned 3,45 prosent til 40,55 kroner.
  • Solenergikjempen Rec er blant dagens få vinnere. Aksjen er ved 11.45-tiden opp 3,14 prosent, til 19,03 kroner pr. stk. Dette skyldes i hovedsak at svekket tillit til kjernekraftverk som fremtidens energikilde gir sterkere tro på solcelleteknologi.

- Radioaktiv katastrofe

Bjørn Roger Wilhelmsen, seniorøkonom i First Securities, mener det er mest sannynlig at japanske myndigheter får kontroll over situasjonen ved atomreaktorene. Han har likevel måttet forestille seg en mulig katastrofe.

— Det verste som kan skje er at vi får en radioaktiv katastrofe. Spredning av radioaktivt avfall vil kunne føre til evakuering av millioner av mennesker og lamme store deler av Japans økonomi. Ettersom landet er verdens tredje største økonomi, vil det igjen få følger for verdensøkonomien, sier han.

Hvor store følger det vil kunne gi, ønsker Wilhelmsen ikke å spekulere i.

- Har du noen anbefalinger å komme med i dag?

— Ha is i magen og vær veldig forsiktig med å gjøre noe som helst. Utover det går vi ikke ut med noen spesielle anbefalinger i en så usikker situasjon, sier han.

Tredje største i historien

Panikksalg på Tokyo-børsen førte til at kursene falt nesten 11 prosent tirsdag, noe som er det tredje største i børsens historie. En periode tirsdag ettermiddag hadde Nikkei-indeksen falt med over 14 prosent til et nivå langt under finanskrisen i 2008. Mandag var nedgangen 6,2 prosent, skriver NTB.

— Det er panikksalg. Det er ikke bare utenlandske investorer, alle ønsker bare å kvitte seg med aksjer, sier analytiker Yosuke Shimizu i Retela Crea Securities.