Prisene på kraftbørsen NordPool er nå dobbelt så høye som de var i begynnelsen av oktober. Det betyr at du må betale mer for strømmen.

I tillegg til kulden, skyldes dette også problemer på kjernekraftverk i Sverige, og generelt lite nedbør i Norden.

Fjellet mangler snø

– Vi har hatt høytrykk i snart en måned nå, og det gjør at vi mangler 30 TWh med vann og snø i fjellet i Norge og Sverige, sier analytiker Magnus Smistad i kraftmegleren Bergen Energi AS.

Til sammenligning kan det nevnes at den totale norske produksjonen av vannkraft er 120 TWh i året.

Den vanlige årsproduksjonen i BKK er 6,7 TWh.

Lite nedbør i fjellet betyr mindre vann til våren, og dermed høyere priser enn det som er vanlig.

– Det er vanlig at strømprisen stiger om vinteren, men prisen har egentlig steget uvanlig lite med tanke på hvor lite nedbør som er kommet i fjellet. I et år uten resesjon ville en slik situasjon fort blitt dramatisk, sier han.

Lite industri demper prisene

Lave temperaturer og veldig høy etterspørsel etter oppvarming har vært med på å drive strømprisene opp i vinter. Det samlede forbruket har likevel gått ned som følge av lavere forbruk i industrien.

– Så prisene hadde vært høyere om industrien gikk like godt som for et par år siden?

– Å ja, da hadde prisene vært mye høyere. Slik sett har resesjonen bidratt til å holde strømprisene lavere enn de ellers ville ha vært, sier Magnus Smistad.

– Ille om det forsetter

Situasjonen i Norden, og nedgang i kraftforbruket i den europeiske industrien, har ført til at strømprisene i Norge generelt har vært høyere enn på kontinentet i vinter.

Og prisene her til lands kan stige og holde seg høye om det uvanlige vinterværet ikke gir seg.

– Da kan det bli mer alvorlig. Pr. i dag tror vi ikke det vil skje, men om det kalde og tørre været fortsetter ut i februar ser det ille ut, sier Smistad.

– Når snøsmeltingen begynner utpå våren vil prisene falle kraftig. Men ulempen for strømkundene er jo at da er også forbruket mye lavere, sier han.

Taper på spotpris

Bergens Tidende skriver i dag at halve Norge har fulgt rådet om å bytte til spotpris på strøm. Akkurat nå koster rådet deg dyrt.

Da kulden herjet som verst i starten av januar, måtte spotkundene betale rundt 61 øre pr. kWh. Det var 60 prosent mer enn standard variabel-kundene måtte ut med.

Spotkunder har betalt mer enn standard variabel-kunder i 42 av de siste 57 ukene, viser BTs gjennomgang.

Har du valgt spotpris på strømmen?

DYRT: Lite snø i fjellet kan drive strømprisene oppover.ARKIVFOTO: RUNE BERENTSEN