Tall fra Nav Hordaland viser at det i oktober var 440 arbeidsledige ingeniører i Hordaland.

— Ledigheten blant ingeniører er knyttet til oljerelatert virksomhet, sier assisterende fylkesdirektør Tommy Johansen.

I løpet av ett år har antall ledige ingeniører nær doblet seg, med en økning på 92 prosent. Antall ledige stillinger i ingeniørbransjen er samtidig halvert.

Johansen sier han ikke er overrasket, ettersom signalene fra oljebransjen har vært klare i lang tid.

— Det vi nå ser er at den nedgangen ikke avtar, sier han.

Varsler lønnskutt

Oljeanalytiker Thorbjørn Kjus uttalte i fredagens BT at noen oljearbeidere må finne seg annet arbeid.

- Det vil ta litt tid før effekten kommer, men disse arbeidstakerne må kanskje gå ned 30 prosent i lønn, noe som igjen slår ut i et lavere forbruk, sier Kjus.

Les også: Nå ser det svartere ut for Norge (krever innlogging)

En rekke oljeselskaper og leverandørbedrifter har måttet kutte kraftig i bemanningen gjennom året. Det hele startet da Statoil i februar varslet investeringskutt på 30 milliarder kroner.

Den siste tiden har også oljeprisen rast. Mens den i sommer var godt over 100 dollar fatet, er prisen på ett fat nordsjøolje fredag formiddag 85,21 dollar.

— Høyt kvalifisert

Tommy Johansen tror de fleste oljearbeiderne som har fått sparken vil få nye muligheter.

— Dette er høyt kvalifisert arbeidskraft som kan bruke kompetansen sin i andre bransjer. Derfor trenger ikke økningen i ledighet i akkurat denne yrkesgruppen å være dramatisk i seg selv, sier Johansen.

- Kan spre seg

Samtidig tror han nedgangen for ingeniører kan være et varsku for andre yrkesgrupper innen oljebransjen. Arbeidsmarkedet innen bygg og anlegg og industri har også kjølt seg betydelig ned.

— At så mange ingeniører mister jobben tyder på at tallet på nye prosjekter vil flate ut. Det som nå er i produksjon, er det som ble prosjektert for lenge siden. Etter hvert vil vi se flere arbeidsløse innen bygg og anlegg og industri når de pågående prosjektene blir avsluttet. Vi er veldig spent på den utviklingen, sier Johansen.

Generell økning

Det overordnede bildet for arbeidsmarkedet viser en økning i den sesongjusterte arbeidsledigheten på 176 personer i oktober.

2,3 prosent av arbeidsstyrken i Hordaland er nå arbeidsløs.