Norske banker har siden sommeren blitt strengere med å låne ut penger til bedriftskunder. DNB bekrefter at banken nå i praksis har stengt døren for store bedrifter som ikke allerede har et kundeforhold til banken, skriver Dagens Næringsliv.

— Vi pleier våre eksisterende kunder, og vi er i prinsippet ikke åpne for nye kunder, sier konserndirektør for utlån til storkunder i DNB, Leif Teksum.

Årsaken til at banken i løpet av de siste ukene er blitt mer tilbakeholden med utlånene, er at det er varslet økte kapitalkrav for bankene. Det betyr at banken må ha mer egenkapital enn tidligere bak hver krone den skal låne ut. Bankene må dermed enten skaffe mer penger utenfra eller redusere veksten i utlånene for å møte de nye kravene.

Samtidig blir det stadig dyrere for bankene å låne inn penger som i neste omgang skal lånes ut til kundene.

Det er krisen i Europa som gjør at DNB nå holder igjen på utlånene. De eksisterende kundene må regne med høyere renter fordi det er blitt dyrere for banken å hente penger utenfra.

Av samme grunn må kundene hos konkurrenten Nordea regne med å betale mer for sine lån enn tidligere. Men i motsetning til DNB har ikke Nordea stengt døren for nye bedriftskunder.

— Vi vurderer nye kunder på samme måte som eksisterende kunder, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea.