Den norske storbanken hevet boliglånsrenten med 0,3 prosentpoeng i november. Nå snur de på flisen.

— Vi setter ned boliglånrenten med inntil 0,25 punkter, opplyser divisjonsdirektør Katrine Trovik i DnB Bergen Hordaland til bt.no fredag kveld.

Hun sier at DnB har jobbet med beslutningen hele dagen.

Ned til 3,4 prosent

Renten på Boliglån Ung, forbeholdt de under 34 år, går mest ned. Dagens nominelle rente er 3,65. Den endres til 3,40.

De andre kundene kan belage seg på en reduksjon mellom 0,2 og 0,25 prosentpoeng. Et ordinært boliglån har ifølge DnBs prisliste en rente på 3,70 prosent i dag (3,82 effektivt).

For nye kunder gjelder endringen umiddelbart, men eksisterende kunder må vente til 4. juni før de får nyte godt av lavere rente.

DnB er de første som setter ned renten i denne runden. Banken brukte to dager på å bestemme seg, men de synes de ikke er lang tid.

— Vi har jobbet raskt fordi vi oppfatter at det er viktig å reagere raskt, sier Trovik.

Hva betalte naboen for huset sitt? Sjekk vårt eiendomssøk

Billigere å hente penger

Norges Bank satte onsdag ned styringsrenten med 0,25 prosent, et kutt de fleste ekspertene bommet på og er uenige i.

— Rentekuttet fra Norges Bank var overraskende for oss. Vi har brukt de siste dagene til å se markedet an. Men vi setter ned renten fordi vi tror dette er en utvikling som fortsette, et sprett opp igjen vil være uheldig, sier Trovik.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor var en av dem som ble tatt på sengen. Han sa at beslutningen var »vanskelig å forstå».

> Vi setter ned renten fordi vi tror dette er en utvikling som fortsette, et sprett opp igjen vil være uheldig. Katrine Trovik i DnB

Nordea avventer

Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea sa til E24 onsdag at han trodde den sterke konkurransen vil tvinge frem kutt i de beste boliglånsrenten, men hans egen bank har ikke bestemt seg ennå.

— Det må vi komme tilbake til mandag, sier kommunikasjonssjef Thomas Sevang til bt.no.

Mens DnB begrunnet sitt valg i november med at det var blitt dyrere å hente penger i markedet, sier de nå at prisen på penger er på vei ned. Det er viktigere enn Norges Banks rentekutt, ifølge Trovik.

Flere banker har signalisert at de ikke vil følge sentralbanken. Onsdag hevet Fokus Bank renten. I kveld gjør de helomvending.

«Når nå Pengemarkedsrenten har stabilisert seg på et lavere nivå som følge av kuttet i styringsrenta og konkuransebildet i markedet har blitt endret - trekker Fokus Bank tilbake den varslede rentehevingen», skriver banken i en pressemelding.

Tips? Ring MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post