I hvert fall om penger inn til statskassen skal legges til grunn.

Selv hevder politiet at penger ikke er poenget med fotoboksene.

— Aller helst null overtredelser

— Politiet har ikke som mål å drifte en pengemaskin, men å få farten ned, sier Inge Nordstrønen, trafikkoordinator i Hordaland politidistrikt.

Noenlunde det samme sa Politidirektoratets trafikkansvarlige, Jan M. Guttormsen, til bt.no mandag:

— Poenget er ikke å ta flest mulig. Aller helst vil vi ha null overtredelser, sa han i intervjuet, i en artikkel som handlet om at færre enn noen gang ble fotoboks-tatt i 2012.

Gass-galopp i Arna

Som grafikken øverst i saken viser, var det i en tunnel det ble lagt igjen mest penger i automatiske trafikkontroller (ATK) i Hordaland i fjor.

Ingen andre fotobokser i politidistriktet bidro med så mye penger til statskassen som den på E16 i Arnanipatunnelen.

Fotoboksen i Bjørndalsskogen (på andreplass) genererte flere bøter, men i snitt slapp fartssynderne der billigere fra det.

Asfalt ga lite drift

Også i fjor var det Arnanipatunnelen som ble kroner-og-øre-vinneren i den høyst uoffisielle fotobokskonkurransen i Hordaland.

Men i 2011 dro den inn over 8 millioner kroner, nesten tre ganger så mye som i fjor.

Nedgangen forklarer Nordstrønen blant annet med veiarbeider.

— Driftstiden i Arnanipatunnelen var lav grunnet reasfaltering med påfølgende behov for å legge ned nye målesløyfer i veibanen.

— Dette tar alltid noe tid, sier trafikkoordinatoren.

Tre mill. mindre

Fotoboksene i Hordaland tok totalt inn like i overkant av 24 millioner kroner i fjor. Det var tre millioner kroner mindre enn i 2011.

  • PS! Flest førerkort røk til forbi fotoboksen ved Camillas Kro mellom Voss og Bergen, i fotoboksen som betegnes «Dale vest». Der mistet hele ni sjåfører lappen i 2012.

Hva synes du om fotoboksene? Gi gass i kommentarfeltet!

FIRE OM DAGEN: 1408 råkjørere, nesten fire om dagen, har vedtatt forenklet forelegg etter råkjøring her. Fotoboksen i Arnanipatunnelen (E16) sørget også for at to bilførere mistet lappen i fjor. ARKIVFOTO: BYGDANYTT