Sjøfartsdirektoratet har valgt å anmelde et firma i Bergen etter avdekking av uregelmessigheter knyttet til båtførerprøven. Det skriver de på sine nettsider onsdag.

Etter det BT kjenner til er det Båtførersentralen AS som nå er anmeldt.

Grunnen til anmeldelsen er at selskapet fortsatte å gjennomføre båtførerprøve etter at de hadde mistet godkjenningen til dette, og at de har utstedt det de kaller midlertidig båtførerbevis — en ordning som ikke eksisterer.

— Vi ser alvorlig på de opplysningene som er kommet frem i denne saken, og har derfor valgt å anmelde forholdet slik at politiet får ta en vurdering av det som er avdekket. Vi har hatt en god dialog med Norsk Test AS og håper anmeldelsen kan bringe klarhet i hva som har skjedd, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen i Sjøfartsdirektoratet.

Endret navn og flyttet til Oslo

Sjøfartsdirektoratet gikk mandag ut med en oppfordring til folk om å forsikre seg om at de bruker testsenter som er godkjent av Norsk Test AS når de skal ta båtførerprøven

— Det er kun godkjente testsenter som har lov til å gjennomføre båtførerprøven. Eventuelle prøver gjennomført hos andre vil ikke gi mulighet for utstedelse av gyldig båtførerbevis, skriver de.

Søndag skrev BT om Håvard Gaulen Olsen og kompisen Anders Brudevoll, som har kjørt båt i flere uker med juksebevis fra Båtførersentralen.

Kameratene deltok på Båtførersentralens weekendkurs på 12 timer. Prislappen var 1850 kroner, pluss 625 kroner for eksamen, forteller Olsen.

Også en gruppe juss-studenter er blitt lurt. De har aldri fått det endelige beviset som de ble lovet.

I tidligere uttalelser har selskapet bedyret at de vil ordne opp.

Med virkning fra 1. august i år, skiftet Båtførersentralen AS navn til BFS17 AS. Selskapet meldte også adresseendring, til en adresse i Oslo, og formålet med selskapet ble endret til «Å investere i annen virksomhet».

- Forferdet over svindelen

Også et annet selskap i Bergen har mistet autorisasjonen sin, etter å ha gjennomført tester for personer som har deltatt på kursene til Båtførersentralen.

— Det skjedde etter at vi avdekket alvorlige brudd på autorisasjonsvilkårene, sier Bernt Nilsen, administrerende direktør hos Norsk test.Med unntak av Båtførersentralen, er det to år siden sist de trakk tilbake en autorisasjon.

— Det er overraskende at det har vært såpass mange involvert i dette i Bergen. Vi kommer til å skjerpe rutinene og ta flere stikkprøver, sier Nilsen.

Etter at saken ble omtalt i media, har de mottatt et tjuetalls henvendelser fra folk som har fått ulovlige, hjemmelagede båtførerbeviser fra Båtførersentralen.

— Vi er forferdet over denne svindelen. Det er ille for dem som er berørt. Heldigvis ser det ut som at de som har autorisasjon stiller opp og tilbyr tester raskt til dem som er berørte, sier han.

nettsiden til Norsk Test ASkan du finne enoversikt over nærmeste godkjente testsenter.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

BLE LURT: Anders Brudevoll og Håvard Gaulen Olsen (t. h.) oppfattet nettsiden til Båtførersentralen som profesjonell og meldte seg på båtførerkurset.- Dette scenariet hadde vi ikke sett for oss i det hele tatt, sier Olsen. De to fikk aldri beviset. Ikke før det er blitt en løsning på denne saken, melder de seg på et nytt kurs hos en seriøs aktør.
Elias Dahlen