Det er gode nyheter for dem som lider av musesyken. Geniale datanerder har allerede utviklet maskiner som kan lese tanker.

Foreløpig fungerer det ved at du sitter med en kalott fylt av elektroder. Kalotten er koblet opp til en datamaskin som kan lese de elektriske strømningene fra hjernen.

Både i Europa, USA og Asia har man klart å få datamaskiner til å lese enkle bølger fra hjerneaktivitet, som å styre grafiske objekter til venstre eller høyre. Men ambisjonene er mye større: i England jobber man for eksempel med et prosjekt for piloter, som skal kunne styre jagerfly med tankene.

Dataforskerne tror at de første tankelesende computerne vil tas i bruk av mennesker som lider av fysiske handikap eller lammelser.

Virtuelt univers

Allerede i dag lar teknologien oss møte med mennesker langt borte ved hjelp av monitorer og lyd. Men i fremtiden vil vi kunne ha virtuelle stedfortredere. Vi vil kunne gå på café i virtuelle Paris med venner, eller ta en tur langs virtuelle Ganges. I California jobbes det med å skape 3D-teknologi som kan gi en følelsen av å være i en virtuell verden — inkludert sensorer man kan feste til kroppen, som vil simulere følelsen ved for eksempel å dyppe den virtuelle ånden i elven.

Kunstig Intelligens

Vil datamaskinene bli smartere enn oss? Noen mener at mennesker og maskiner vil være omtrent på samme nivå innen slutten av dette århundret.

Målet er å få datamaskiner til å fungere som menneskehjernen. Dersom man i tillegg finner alternative energikilder, vil ikke fremtidens computer være verken desktop eller laptop. Da vil den sitte ved siden av deg i sofaen, og hente mer popcorn når du ber den om det. Eller kanskje det er du som må hente popcorn? Futuristene mener nemlig at så snart datamaskiner begynner å bli smarte, vil de bli mye smartere enn oss, fordi de kan kopiere informasjonen og dele den med andre. Det kan bety at vi må kompensere med å putte datachips inn i hjernen for å holde tritt.