På nyåret skal fylkeskommunen selge Tanks videregående skole. Det kan gi nytt liv til gamle planer.

For to år siden laget Bergen Næringsråd en mulighetsstudie for Vågsbunnen, der skoleplassen var gjort om til et åpent torg, omgitt av gågater med nisjebutikker og kunst— og kulturopplevelser.

«Det er en nærliggende tanke å dele skolen inn i mindre enheter som kan benyttes til butikker, serveringssted, kontorer for mindre bedrifter, atelier og verksted for kunstnere og kunsthåndverkere,» skriver Bergen Næringsråd, og advarer samtidig mot bare å legge til rette for leiligheter.

Planene ble utarbeidet i samarbeid med Pallas Eiendom. Familieselskapet eier allerede mye av Vågsbunnen etter å ha kjøpt seg jevnt opp de siste 15 årene, og er trolig en av de mest aktuelle kjøperne av Tanks skole.

Skal bygge på nabotomten

Administrerende direktør Geir Hæve sier til BT at han liker ideen om skoleplassen som et åpent torg. De har allerede planer om å bygge på nabotomten de eier.

— Vi har en frigitt tomt ved siden av skolen, og hvis vi kan åpne opp plassen og få til noen synergieffekter der ... vi har ingen konkrete planer om å kjøpe skolen, men det er jo naboområdet, så vi er interesserte. Vi får se hva prisen blir, sier Hæve.

Hæve understreker at mye må gjøres med den 157 år gamle skolebygningen, og at den ligger i vernet område.

— Uansett hvem som kjøper skolen, kjøper de seg mye arbeid, sier Hæve.

Geir Hove i Kløver Eiendom, en annen stor eiendomsaktør i Bergen, sier at de foreløpig ikke har gjort noen vurdering av Tanks skole.

GÅGATE: Her er Skostredet lagt under tak.
PALLAS EIENDOM
GALLERI: Skolebygningene kan huse butikker, serveringssted, kontorer og kunstatelier.
PALLAS EIENDOM

— Men jeg har registrert at den skal selges, og generelt sett er vi interesserte i store bygg i sentrum av Bergen, sier Hove.

Vil løfte frem Vågsbunnen

Byantikvar Johanne Gillow synes det er for tidlig å mene mye om hva som skal skje, men ser frem til å ha en dialog med kjøperne når den tid kommer.

— I utgangspunktet er det strenge regler på Vågsbunnen, man har verken lov til å rive eller bygge ut uten videre. Skolen er et flott og viktig bygg i det som i et verneperspektiv er et viktig område. Det er ikke potensial for de store utbyggingene, etter vår mening, sier hun.

Men mye kan trolig gjøres med de eksisterende skolebygningene, da det først og fremst er snakk om eksteriørvern av fasadene.

Byantikvaren understreker også at det er viktig for dem at bygningene blir brukt.

— Vi har et ønske om å løfte frem Vågsbunnen, og Tanks skole kan bli en viktig motor for området. Vi venter i spenning på hva som skjer, sier Gillow.

- Fortjener noe skikkelig

Marit Warncke, administrerende direktør i Bergen Næringsråd, håper at utviklingen av eiendommen skjer i tråd med områdets særpreg, med små spesialbutikker og aktiviteter som kulturhuset Østre og Litteraturhuset.

— Vågsbunnen er et veldig spennende område og godt egnet til et privat-offentlig samarbeid, sier Warncke.

Thor Torgersen i Fana Sparebank Eiendom, ansvarlig for salget av Tanks skole, sier at de i utgangspunktet henvender seg til alle som driver næringsutvikling i Bergen.

— Eiendommen må utvikles. Om det blir til kontorformål eller boliger, gjenstår å se. Det er viktig at vi får gjort noe skikkelig der nede, for det fortjener området, sier Torgersen.

— Spennende planer

EN NY PERLE? Byråd Gunnar Bakke bruker Kjøttbasaren som eksempel på en gammel bygning som har fått nytt liv med private eiere, og håper det samme kan skje med Tanks skole.
RUNE BERENTSEN

Gunnar Bakke (Frp), byråd for kultur, næring, idrett og kirke, har vært i dialog med flere av aktørene. Han mener planene for Tanks skole er spennende.

— Det er mange meninger der, i tillegg er det vernet og det er utfordringer i grunnen, så det er veldig krevende område. Jeg har oppfattet at en del av eiendomsaktørene er interesserte i å innlemme Tanks skole i et fornyingsprosjekt, der man prøver å skape et litt annerledes miljø, med kulturaktører, kunsthåndverk og spesialbutikker, sier Bakke.

Han ser positivt på at private aktører ønsker å utvikle Vågsbunnen.

— Jeg kan bruke Kjøttbasaren som eksempel, som har gått fra å være et offentlig eid og dårlig vedlikeholdt bygg til den perlen den er blitt i dag.

Hva bør skje med Tanks skole? Si din mening under.

SKAL SELGES: På nyåret skal Hordaland fylkeskommune selge Tanks videregående skole.
ARKIV