Norges Bank endrer ikke styringsrenten. Den forblir uendret på 2,25 prosent. Det kunngjorde visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad under en pressekonferanse klokken 14 onsdag ettermiddag.

— Utviklingen ute og uroen i finansmarkedene påvirker også utsiktene her hjemme. Vi har derfor valgt å holde renta uendret ved dette møtet, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Men det har likevel blitt dyrere for bankene å skaffe seg penger de kan låne ut til bil- og boliglån. Det betyr at det vil bli dyrere å være bankkunde.

Pengemarkedsrenten har steget fra 2,70 i mai til 3,09 prosentpoeng i dag.

Teller på knappene

Nå teller bankene på knappene på hvor lenge de kan vente med en renteheving.

Først ut er Fokus Bank, som denne uken annonserte at de hever renten med 0,2 prosentpoeng på både boliglån og innskudd.

— Årsaken er våre økte kostnader for å låne penger. En økning på mellom 30 og 40 basispunkter merkes. Når prisen på melk går opp, så øker prisen på ost, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Langli i Fokus Bank.

- Hvor viktig er dagens rentemøte i Norges Bank i denne sammenheng?

— Det har ikke vært viktig. Vi har sett på våre innlånskostnader og den kraftige økningen vi har hatt de siste månedene.

- Tror du det kan blir flere rentehevinger i løpet av året?

— Det kan jeg ikke svare på. Det viktigste parameteret er konkurransesituasjonen, sier han.

Dyrere å være kunde

Aftenposten har snakket med fem store banker i dag. Tungvekterne i bransjen, Nordea og DnB Nor, lover at de ikke vil endre renten umiddelbart etter dagens rentemøte i Norges Bank. Men begge er tydelige på at bankkunder må belage seg på større kostnader fremover.

— Våre innkjøpspriser påvirkes og det er ikke tvil om at banker tjener mindre på boliglån nå enn før. Det viser at konkurransen virker, til glede for kundene. Men jeg regner med at prisnivået vil gå opp på sikt. Vi følger markedet dag for dag og vil justere når det er nødvendig, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB Nor.

Det er flere faktorerer som gjør det dyrere å drive bank i dag enn for et halvt år siden.

Pengemarkedsrenten har økt, og prisen på lange obligasjoner er høyere enn for seks måneder siden. I tillegg innfører bankene nå Basel 3, som er nye EU-reguleringer i etterkant av finanskrisen. Reglene innebærer at bankene må ha større likviditetsbuffer, en større andel egenkapital og måten bankene finansierer sine utlån må endres.

Nordea kutter

— Alle disse tre momentene vil gjøre at det blir dyrere for oss å drive bank. Vi gjennomfører nå kraftige kostnadsbesparelser i alle ledd. Men også kundenes prisnivå vil endres på sikt, sier Rune Kibsgaard Sjøhelle, kommunikasjonsdirektør i Nordea.

Banken varslet i august at Mellom 200 og 300 norske ansatte rammes.

- Vurderer løpende

Handelsbanken vil ikke si noe om når de vurderer en renteheving.

— Finansieringskostnaden går oppover. De økte kostnadene har bankene så langt tatt, men dette vil på sikt bli overført til kundene. Vi vurderer rentesituasjonen løpende, men kan ikke si noe mer konkret enn det, sier Lars N. Sæthre, kommunikasjonsdirektør i Handelsbanken.