18. august 2012 rykket brannvesenet ut til fabrikken i Indre Arna.

Klokken 21.41 ble brannvesenet varslet om en eksplosjon, og en påfølgende brann, i en av silotankene på fabrikken. Siloen inneholder tørrfor som brukes i matproduksjonen.

— Brannen oppsto i forbindelse med påfylling av store sekker med maisstivelse, sa Preben Wallestad, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Mandag var det altså en ny eksplosjon.

Statisk elektrisitet

Arbeidstilsynet gjennomgikk den gang saken.

— Vi konkluderte med at det var sannsynlig at atmosfæren ble antent av en elektrisk utladning fra statisk elektrisitet, sier Marita Scott, tilsynsleder ved Arbeidstilsynet i region vest.

Den gang ble det avdekket at utstyret på fylling ikke hadde jording mot silo for å hindre statisk elektrisitet, ifølge Scott.

Se hva som kan forårsake støveksplosjoner i faktaboksen til høyre!

Gitt pålegg

Hun forteller at det ble gjennomført tiltak i forhold til eksplosjonsfaren. Hun beskriver arbeidet som ble gjort som godt og grundig.

RYDDER OPP: Fabrikksjef Atle Tvedt Pedersen og kommunikasjonssjef Hanne Dankertse utenfor fabrikken i Ytre Arna. Tvedt Pedersen sa til BT tidligere i dag at de vil gå i gang med å rydde og tørke opp etter at sprinkleranlegget ble utløst.
Ørjan Deisz

— Det ble gitt pålegg om å lage et eksplosjonsverndokument der man kartla risiko og kom med tiltak for å redusere den. Det ble også gitt opplæring av ansatte i forhold til eksplosjon, sier Scott.

— Dessuten ble områder som var utsatt merket, legger hun til.

Tilsyn tirsdag

- Hva tenker du at det er en ny eksplosjon ved samme fabrikk?

— Her er det for tidlig å si noe om årsaken til eksplosjonen før vi har vært på stedet og gjennomført tilsyn. Det er et stort anlegg og vi kjenner ikke til hvor det skjedde. Vi har avtalt tilsyn tirsdag og vil da sammen med virksomheten kartlegge hva som har skjedd og videre avdekke bakenforliggende årsaker.

- Et uhell

Ledelsen ved fabrikken har satt ned en intern granskningsgruppe for å finne årsaken til eksplosjonen.

Det kommer i tillegg til Arbeidstilsynets undersøkelser.

PÅ PLASS: Brannvesenet og politi på plass ved Toro-fabrikken i Indre Arna tidligere i dag.

— Før resultater fra disse foreligger, så kan vi ikke si noe om årsaken til hva som skjedde i dag, sier fabrikksjef Atle Tvedt Pedersen.

Han ønsker ikke å spekulere i hva som kan ha vært bakgrunnen for dagens alvorlige hendelse.

— Slik det ser ut for oss er det et uhell som har skjedd. Nå ber vi om ro for å få lov til å jobbe med undersøkelsene, sier han.

Har du bilder fra stedet? Tips? Send MMS til 2211 eller epost på 2211@bt.no