For omtrent to uker siden satt Christian Rolland, på Hylkje i Bergen, ved frokostbordet og matet datteren på 20 måneder med rødbeter på glass.

— Det er jo så lett å grise med den type mat, så jeg mater henne selv. Så oppdager jeg at det er en lyd i glasset som ikke skal være der, og jeg fisker opp en fem centimeter lang glassbit, forteller han til bt.no.

- Bryr seg ikke

Rødbetglasset var fra matprodusenten NORA, som er eid av Stabburet.

— Så jeg sender en henvendelse til Nora på mail. Det tar lang tid før jeg får svar, så jeg purrer på dem. Endelig svarer de og sier at de har mottatt mailen og at den er sendt videre. Så tar det nok en uke før jeg får svar, sier han.

De ringer og sender mail, og han får beskjed om å sende inn glasset og lokket fra krukken med rødbeter. Prosessen tok 14 dager. Rolland er irritert over at NORA ikke ser ut til å bry seg noe særlig om hendelsen.

— De sender meg en mail der det står at dette tar de svært alvorlig. De takker for min henvendelse, med det jeg vil kalle et «usselt» gavekort på 200 kroner. Ikke det at jeg forventet å bli «rik» på denne hendelsen - men dersom dette er vanlig praksis hos NORA å gi et gavekort på 200 kroner som må brukes på Rema 1000, så sender jo de ut signaler om at de ikke bryr seg om at forbrukere melder inn produkter med avvik. Eller så mener de at jeg har plassert denne glassbiten oppi glasset, ikke vet jeg. Føler meg som halvveis kriminell i denne saken, sier Rolland.

- Ussel behandling

Mattilsynet ble kontaktet, og de kunne bevise at glasset kom fra NORA selv.

— Men de har jo ikke engang tatt seg bryderiet med å ringe og beklage seg. Jeg vet at i et lignende tilfelle, der det ble funnet glassbiter i barnemat, sendte det ansvarlige firmaet ut kasser med barnemat til familien. I tillegg ringte de tilbake til dem i ettertid for å spørre hvordan det gikk, forteller han.

Så han sendte dem en mail og fortalte om misnøyet.

— Jeg fortalte at jeg syntes kompensasjonen var ussel, og at jeg følte meg smålig behandlet. Den mailen har jeg ikke engang fått svar på. Jeg blir rett og slett småirritert og forbanna, sier han.

Tas på alvor

Inger Marie Ingdahl, kommunikasjonssjef i Stabburet, sier at dette er noe de slettes ikke tar lett på.

— Først av alt vil vi beklage, og understreke at dette tar vi svært alvorlig. I sånne situasjoner er det veldig viktig for oss å få inn fremmedlegemet for å komme til bunns i hva som har skjedd og for å unngå at det skjer igjen, sier hun.

- Hvordan har glassbiten havnet der?

— Dette jobber vi fortsatt med å komme til bunns i. Dette er noe som ikke skal skje. Vi har svært strenger rutiner på fabrikken for å forhindre at det skal komme fremmedlegemer i produktene.

Får beklagelse

— I forhold til hva han får av oss som kompensasjon, følger det våre erstatningsregler, med utgangspunkt i produktansvarsloven. Vi synes det er veldig leit at han ikke er fornøyd. Vi beklager det som har skjedd, og synes det er leit at han opplever det sånn. Vi synes imidlertid det blir helt feil at vi skal betale oss ut av problemet. Forbrukeren kan være helt sikker på at vi tar dette på største alvor og bruker store ressurser på at slike hendelser ikke skal skje igjen. Vi gjør hele tiden vurderinger av våre oppfølging- og erstatningsrutiner, forteller kommunikasjonssjefen.

- Hvorfor har dere ikke ringt for å beklage?

— Vi følger alltid opp de som kontakter oss. Her har vi hatt en dialog med ham, både gjennom telefon og mail. Vi skulle til å ta kontakt med ham nå, og han vil få forklaring og en beklagelse både skriftlig og via telefon.