Hvert år kaster hver innbygger i Norge rundt 30 kilo med elektrisk avfall. Det du kanskje ikke er klar over, er at mye av dette avfallet inneholder verdifulle metaller som for eksempel gull.

— Årlig samles det blant annet inn rundt 250 kilo gull via kretskort i PC-er, forteller Kjersti Kildahl i Avfall Norge.

Gullet går så ut på verdensmarkedet og omsettes til prisen som gjelder der. I dag er prisen for 1 gram 24 karat gull på 303 norske kroner.

— Det er ganske utrolig at utbyttet av gull er bedre i kretskort, enn om du graver etter det. Det er 50 ganger mer gull i kretskort enn i gullmalm. Så kanskje folk skulle putte mer penger inn i resirkulering, enn inn i gullgraving.

GJENVINNING: På nord Europas største behandlingsanlegg for EE-avfall, Stena Recycling AS, er det svært mange manuelle prosesser som må gjøres for å få ut de miljøfarlige komponentene og de verdifulle komponentene i PC-bokser.
ELRETUR

Gull og PC'erMen hun understreker at man må ha mange PC-er og vite hva man gjør for å klare å hente ut gullet.

— Du trenger et tonn med kretskort for å få ut 250 gram med gull. Så for å få ut 250 kilo gull, snakker vi om tusenvis av PC-er.

Kildahl er derfor ikke redd for at folk skal begynne å demontere PC-ene sine eller andre elektriske produkter selv.

— Nei, det er jeg ikke. Man må ha kunnskap og kompetanse for å plukke dem fra hverandre og så må man ha tilgang til svært mange PC-er, sier hun og ler.

20 millioner i skuffer og skap

Gull har gode strømførende egenskaper og benyttes i flere elektriske produkter. Men det er først og fremst i pc'er og mobiltelefoner det er gull å hente.

— Dette gullet går inn som råstoff i nye elektriske produkter eller i for eksempel gifteringer eller OL-medaljer. Petter Northug og Marit Bjørgen sine og OL-medaljer fra Vancouver har blant annet gjenvunnet gull i seg.

Men fremdeles ligger det gullverdier for mange millioner og slenger i skuffer og skap.

— Vi tror det anslagsvis kan ligge gullverdier for 15 til 20 millioner kroner i mobiltelefoner og duppeditter folk har liggende.

HÅNDFULL: Dette er metaller hentet fra et kjøleskap.
ELRETUR

Miljøfarlige stofferI dag blir rundt 90 prosent av alt innsamlet elektrisk avfall gjenvunnet. I tillegg til gull, hentes det også verdifulle metaller som sølv, kopper, palladium og aluminium og jern og stål.

— Men det aller viktigste er å hente ut de miljøfarlige komponentene fra de elektriske og elektroniske produktene. De verdifulle materialene er med på å finansiere uttakene av disse giftene, sier hun.

Det meste av EE-avfallet i Norge sendes til nord Europas største behandlingsanlegg for elektrisk avfall, Stena Recycling AS, som ligger nord for Oslo.

— Det er et samfunnsansvar å levere inn elavfall, men jeg tror også det er viktig for folk å se at det de sorterer blir brukt på nytt. Det meste av materialet som samles inn går som sagt til å lage nye elektriske og elektroniske produkter, som for eksempel vaffeljern, stekepanner og lyktestolper, sier hun og legger til:

— Kanskje er ditt kasserte kjøleskap gått inn igjen i kjøleskapet som datteren din akkurat har kjøpt til hybelen sin?

GJENVINNING: Her demonteres mobiltelefoner for å hente ut metaller.
ELRETUR