Fra og med i dag koster det deg en ekstra krone å ta bussen. Prisene på reiser med buss og båt øker med 2,5 prosent i Hordaland, det vil si at du nå må betale 25 kroner for bussbilletten i byen. Dette er andre år på rad at prisen stiger med en krone.

I Bergen stiger prisen på SFO med 95 kroner både for hel— og ettermiddagsplass, samtidig som Kulturskolen blir 100 kroner dyrere i året.

Folk flest må betale 135 kroner ekstra for å få hentet bosset i år. For kunder med vanlige spann på 120 liter vil prisen øke fra 2322,50 kroner til 2457,50 kroner. Alle satsene finner du i dette dokumentet (PDF).

Dette øker også:

  • Billettprisen for tilgang svømmehaller og bad øker med to kroner både for voksne og barn.
  • For Nordnes sjøbad vil de ha en økning på fem kroner for voksen og to kroner for barn.
  • Ved Slåtthaug kunstisbane økes prisene på enkeltbilletter med fem kroner for voksne og to kroner for barn.

Dyrere snus og tobakk

Både sigaretter og snus blir dyrere i 2010, som følge av statsbudsjettet som regjeringen presenterte i høst.

For snusere økes avgiften med fem kroner pr. 100 gram, noe som utgjør 2,50 kroner ekstra i avgifter for en boks løssnus.

For sigarettrøykere økes avgiften med 14 øre pr. sigarett, noe som betyr 3 kroner ekstra for en 20-pakning. En femtigrams tobakkspakke blir syv kroner dyrere bare i avgifter neste år. Totalt vil disse avgiftsøkningene gi staten 250 ekstra millioner å rutte med.

Samtidig blir det forbudt å ha sigaretter, tobakk og snus synlig i hyllene.

Økt avgift på fortolling

Fra 1. Januar blir det også dyrere å ta med tobakk og alkohol over grensen hjem til Norge, når du overskrider kvoten.

Satsene ved fortolling av 100 gram snus og røyketobakk øker fra 70 til 100 kroner, melder Tollvesenet. Ved fortolling av 100 sigaretter må du etter nyttår ut med 250 kroner, noe som er en økning på 40 kroner. Samtidig øker avgiften for en helflaske sprit øker med 20 kroner til 200 kroner.

I 2010 må du også betale 99 kroner mer for å få se NRK. Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas hadde likevel ønsket seg mer for å dekke utgiftene til neste års MGP-finale.

Fordi biodiesel mister avgiftsfritaket fra nyttår, blir også vanlig diesel (som inneholder fem prosent biodiesel) dyrere. Dieselavgiftene vil øke med 18 øre pr. liter fra nyttår. Årsaken er at det tidligere i år ble innført et påbud om at minst 2,5 prosent av drivstoffet i veitrafikken skal være biodrivstoff.

Hva mener du om prisendringene? Si din mening.