Tre av ti boliger BT har sjekket ble solgt i løpet av fem dager. Høyre-politiker Torbjørn Hansen fikk 210.000 kroner mer enn prisantydning.

– Jeg opplever at det var en reell budrunde og at prisen vi fikk var markedspris, sier Torbjørn Hansen.

Når han til høsten er ferdig med åtte år på Stortinget, vender han tilbake til sin gamle jobb som økonomisk rådgiver. Ettersom arbeidsstedet er Oslo, har Hansen og familien bestemt seg for å selge «ferieboligen» de har hatt på Tertnes i Åsane.

Nå kan Høyre-politikeren forlate Bergen etter å ha solgt boligen sin for 3,26 millioner kroner, det vil si 210.000 kroner over prisantydning og takst.

– Ti på visning er kjempebra Bergens Tidende har denne uken fulgt ti tilfeldig valgte boliger som har vært ute for salg. Ved inngangen til helgen var tre stykker solgt. Ingen boliger var i nærheten av så godt besøkt som eneboligen på Tertnes.

– Denne eneboligen har veldig fine kvaliteter og god beliggenhet, sier megler Chris André Skorjanc hos Aktiv Eiendomsmegling, som sto for salget.

70 mennesker på visning, slik som i Midtkleiva, hører likevel til sjeldenhetene.

– Det å ha ti stykker på visning er kjempebra. Men man skal ikke måle det etter hvor mange som er på visning, men hvor mange som er interessert, sier Skorjanc.

Stod i stampe før nyttår Meglerne BT har snakket med trekker frem flere forhold som har gjort sitt til at flere nå dukker opp på visninger:

  • Det er vesentlig færre boliger ute for salg enn i fjor. Mens det på samme tid i fjor lå ute rundt 1200 boliger i Bergen på Finn.no, er det nå under 800 til salgs.
  • Renten har gått kraftig nedover. I høst hadde de aller fleste bankene en boliglånsrentene på over syv prosent. Nå kan du få låne penger til 3,7 prosents rente.
  • I tillegg til at rentene økte, ble bankene under finanskrisens inntreden i fjor høst langt mer restriktive med å gi lån. Mange banker droppet fullfinansierte førstehjemslån, men har nå myknet opp igjen.– Nå opplever vi at folk som kommer på visning har fått finansieringen i orden. Det er stor forskjell fra det vi opplevde i siste halvdel av 2008. Da sto alt i stampe, sier daglig leder Fredrik Søreide hos Eiendomsmegler Krogsveen.

– Best bedring for de minste Partner og eiendomsmegler Tommy Kaland ved Postbanken Eiendom i Bergen forteller at hans kontor har 50 prosent høyere omsetning enn på samme tid i fjor.

– Markedet er bra for tiden, men alt er relativt. Dersom objektet er høyt priset, kommer det lite folk. Men hvis det er for lavt priset, kan det komme 50–100 mennesker på visning, sier Kaland.

Ifølge Kaland er det spesielt bedring å spore for små sentrumsnære leiligheter.

– Leiligheter på 40–50 kvadrat i sentrum var det verste å selge under finanskrisen, sier Kaland.

– Det var disse boligene som først merket nedgangen. Nå har de kommet tilbake, sier daglig leder Dag Jonny Johannessen ved DnB NOR Eiendom i Bryggesporen.

Høy pris på oppussingsobjekt Chris André Skorjanc hos Aktiv Eiendomsmegling mener veksten allerede har forplantet seg fra leiligheter til eneboliger, tomannsboliger og rekkehus.

– Normalt kommer veksten først i bunn med de minste leilighetene. Nå ser vi at det har spredd seg fortere enn vi hadde trodd, sier han.

Fredrik Søreide hos Krogsveen hadde nylig om lag 100 stykker på visning på en enebolig i Bøneslien. Oppussingsobjektet gikk for nesten en halv million over prisantydning.

Fremdeles langt fra toppen

Men selv om markedet er i bedring, er det fremdeles langt fra situasjonen som rådet for et par år siden.

– Da var det lettere å forutse i forkant at det ville komme mye folk og at boligen ville bli solgt etter første visning. Det er fremdeles ikke blitt slik igjen at alle eiendommer vi mener er fornuftig priset blir hurtig solgt, sier Dag Jonny Johannessen i DnB NOR Eiendom.

– Både meglere og selgere har vært relativt flinke til å prise etter det markedet vi har nå. Det er ikke all time high slik som i 2007, men vi har et marked som fungerer igjen, sier Skorjanc.

Mandag presenteres boligprisutviklingen for april. Sjekk din bydel på bt.no