Fritiden skal vi bruke til å realisere oss selv, eller nyte at vi har fri fra jobb. Vi vil sykle i stedet for å fikse sykkelen. Folk vil på båttur i stedet for å pusse båten – og når vi tilbringer tid i hagen så vil vi nyte, ikke bruke tid på å luke, klippe hekk eller beskjære frukttrær.

ØKT PÅGANG. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle, men trenden er klar:

- Vi vil bruke fritiden til selvrealisering og utvikling. Man ønsker ikke lenger å gjøre de litt traurige rutinetingene, sier Ragnhild Brusdal. Hun er sosiolog og forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). For 11 år siden skrev hun om temaet i boken På sporet av den nye tid. Siden har selvrealiseringsprosjektene tatt enda mer av, samtidig som folks økonomi er blitt bedre. Det går på bekostning av hus- og hagearbeid.

Denne tendensen er det mange som tjener på. Fædrelandsvennen har vært i kontakt med bilpleiere, gartnere, dekkforretninger, båtpleiere, sportsforretninger og rengjøringsselskaper. De fleste melder om økt pågang fra privatpersoner.

FÅR BILEN VASKET. Selv om salget av høytrykksspylere kan tyde på det motsatte, ser det ut som færre og færre vil vaske bilen sin selv også.

Torleif Breidalen får rengjort bilen sin for 200 kroner.

- Det har jeg gjort i flere år. Jeg er veldig fornøyd. Etter at de har vasket bilen får jeg den ”ny” igjen, sier Breidalen, som har en nesten ny Subaru.

Han har ikke så store betenkeligheter med å overlate rengjøringen til Khaled Gholami og hans folk. Mens Breidalen går til et møte, gyver tre asylsøkere (med arbeidstillatelse) løs på arbeidet med å gjøre bilen ren. Etter 20 minutter skinner Foresteren.

- Vi har mange faste kunder som kommer hver uke, sier Gholami. Breidalen gjør det ikke ukentlig, men med jevne mellomrom.

- Før vasket jeg bilen selv, men etter å ha operert skuldra sluttet jeg med det. Jeg er fornøyd og det er billig. Derfor kommer jeg igjen, sier han.

DEKK PÅ HOTELL. Det er ikke bare båtene som overvintrer på ”hotell”. Det samme skjer med dekk.

- Da jeg vokste opp arbeidet folk i garasjen. Man skiftet dekk, fikset sykkel og gjorde småreparasjoner på bilen. Sånn er det i mindre grad nå, sier Kallevik.

Derfor bygger også sportsforretningene store verksteder for sykkelreparasjoner og skipreparering.

De næringsdrivende får støtte fra forskerhold.

- Man vil gjøre så mye spesielt på fritiden. Vi skal på spa, reise, oppleve, trene og gå lange skiløp. For å få tid til opplevelsene dropper man å rake løv, vaske bil og stryke skjorter, sier Ragnhild Brusdal.

- Dette er et luksusfenomen, som nok er forsterket etter at Norge i så liten grad ble rammet av finanskrisen, legger hun til.