• DEN OPTIMALE JOBBEN: Preben Moen kunne ikke hatt en mer optimal jobb enn å drive et laksehotell. Hele hans tilværelse dreier seg om hotelldrift og laksefisk. Hvis betjeningen på Gloppen hotell ikke finner sjefen sin, vet de hvor de skal lete.

  FOTO: Roar Christiansen

Der sjefsrollen betyr noe annet

Klokken er 23. Hotell­direktør Preben Moen (24) viser to gjester de beste fiskeplassene i Gloppeelva. Selv må han tilbake for å servere gjestene som ikke har lagt seg på hotellet.

- Å være vertskap for et uavhengig hotell er en livsstil der du ikke kan regne arbeidstimer, sier Preben Moen. Han har så lite fritid at han like godt bor på rom 105. Det er nokså praktisk når man starter klokken ni om morgenen og først gir seg rundt midnatt.

- Men da har du vel fri hele vinteren?

- Nei, nei. I sesongen må du tjene penger. Utenom sesong må du være til stede for å spare penger. Det er billigere å drive oppussing og vedlikehold selv, enn å leie folk til å gjøre det, sier den nye direktøren for Gloppen hotell.

Overtok da faren døde

Han overtok ansvaret for hotellet dagen etter farens begravelse i fjor. Dag Moen døde brått bare 54 år gammel etter å ha brukt livet til å bygge opp igjen det gamle laksehotellet i Sandane, stein på stein. Preben hadde kommet hjem 18 dager før dødsfallet for å gå i lære hos faren i to år. For en måned siden ble han kåret til landets beste leder under 30 år. Men Moen oppfører seg som alt annet enn sjefete.

Historiene ved elven

Han drøyer tiden ved Gloppeelva. Det er her hotellmannen trives best. Mellom laksen og fiskerne som år etter år kommer tilbake for å oppleve de lyse sommerkveldene, høre de samme historiene med de samme kompisene, og hele tiden med den lille muligheten for å kunne lure storingen der ute.

Jostein Hilde, Terje Åberg og Jarle Åberg har gitt opp den store drømmen for kvelden og funnet roen og litt godt i glasset inne i en lavvo som er fylt med fiskeutstyr og andre godsaker.

Laks og hotell

- Det er for lite vann i elven, så det har ikke blitt noe, sier Jarle Åberg. Det er fjortende året han er her sammen med kompisene, og i fjor ble det en fin en på drøye åtte kilo.

Hotellsjefen lytter til alt som sies om den blanke fisken i elven. De få dagene i året han ikke jobber, fisker han laks. Han er vokst opp i et hotell blant laksefiskere og begge deler fyller fortsatt det aller meste av livet.

Skal fiske etter kongen

- Jeg har ikke hatt ferie så langt i år, men skal i slutten av måneden opp til Stryn for å fiske laks i fire dager.

Preben har da leid den herskapelige røde villaen, Lysvoll ved Stryneelva sammen med noen kompiser. På Lysvoll finnes mange navn som det lukter makt og penger av i gjestebøkene. For en måned siden var kong Harald der i to dager og prøvde elven.

Alltid til stede

Fullt så fine gjester har ikke hotelldirektøren i Gloppen. Men han har hatt både skøytelandslaget, hopplandslaget og ikke minst skilandslaget på besøk. Sistnevnte var gode kunder da Terragruppen var hovedsponsor for Skiforbundet, og Odd-Bjørn Hjelmeset var sponsorsjef i finanskonsernet som kraftkommunene Vik og Bremanger er blitt så godt kjent med.

Det er snart midnatt og borte på hotellet venter styret i et større selskap på litt mer flytende servering og oppmerksomhet fra årets unge leder.

Er du først vertskap er ingen oppgaver for små eller uviktig.

Kjedelige kjeder

- Skal du drive et hotell utenom kjedene er det to ting som teller. Du må klare å skille deg ut med noe unikt, og dessuten gå fullt og helt opp i vertskapsrollen døgnet rundt.

Preben Moen innbiller seg at det er litt annerledes å være sjef for et kjedehotell.

- Mer fritid har de nok, men alt annet må jo være mye kjedeligere.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Økonomi

Sjefen og hotellet hans

 • Preben Moen ble nylig kåret til vinner av «Helt sjef 2014». Han er et levende bevis på at sjefsrollen kan ha et særdeles mangfoldig innhold.
   
 • Selv vokste han opp på Gloppen hotell i Sandane, utdannet seg til kokk. Fikk en kort karriere som soussjef på Dr Holms og Engø Gård, før han i fjor måtte overta familiehotellet da faren brått døde.
   
 • Driver nå et hotell med 62 rom, et stort produksjonskjøkken som tar imot 600 dyr i året fra lokale bønder (selges til spesielle butikker og restauranter i regionen). Nå holder han på å bygge et mikrobryggeri og utdannet seg i fjor til ølkelner.
   
 • Fra 2010 til 2012 økte hotellet omsetningen fra 14,3 til 22, 4 millioner kroner. Overskuddet før skatt økte i samme perioden fra 630.000 kroner til 1,6 millioner.