Se video øverst i saken

If forsikring hentet onsdagettermiddag opp en eldre Mercedes 190 fra vannet utenfor kaien på Flågøy påSotra utenfor Bergen.

Utreder Dag Lothe anslår at bilenhar ligget i sjøen i minst fem år. En BT-tipser forteller også at han varslet politiet for rundt fem år siden, men at han ikke hørte noe fra dem.

Bilen er ribbet for utstyr oguten motor.

— Det erforeløpig ikke så lett å vite om dette er et forsøk på forsikringssvindel,eller om det er noen som ikke har orket å levere inn bilen, sier Lothe til BT.

Stort problem

I fjor oppdaget Nordhordlandlensmannskontor en rekke dumpete kjøretøy ved Haglsundet. Det er også funnet bileri Øygarden.

Nordmenn svindler forsikringsselskapene for rundt 600 millioner kroner hvert år. Over 40 prosent av de avslørte skadeforsikringssakene dreier seg om bilforsikringen, opplyser Finans Norge, som representerer finansnæringen i Norge.Det var de som ba If om å gjennomføre ettersom det foreløpig er uklarthvilket forsikringsselskap den tilhører.

Nå skal bilen undersøkes av NAF.Det kan ta opp mot to uker. De skal lete etter chassisnummeret.

Avslørt av undervannskamera

If ble kontaktet av et selskapsom hadde testet ut et undervannskamera. Da ble bilen oppdaget rett utenforkaien.

Dykkere har også undersøkt områdetutover i sjøen, uten å finne noe.

Gjensidige henter opp rundt 15biler i året. Det er ifølge informasjonssjef Arne Voll flest i bransjen. De har ikke inntrykk av at svindelen er organisert.

UTE Å KJØRE: Dette var neppe julegaven bileieren på Sotra ønsket seg. Nå begynner arbeidet med å identifisere kjøretøyet og eieren.
BJØRN ERIK LARSEN

— Det er som ofte enkeltpersoner som med eldre biler. For eksempel har girkassen røket og folk har ikke råd til åfikse det. Så dumper man bilen og melder den stjålet og håper å fåforsikringspengene, sier Voll.

Tips fra dykkere

Han sier at svindelen som oftestblir oppdaget etter tips, som i tilfellet på Flågøy.

— Dykking er et blitt en populær hobby. Vifinner bilene stort settsteder der du har mulighet til å trille demuti. I Nordhordland kjørte de bilene utfor et stup. Ellerser det kaier og utfor skråninger, sier Voll.

Han sier at det ikke er så enkelt å dumpe biler som mange tror.

— Ofte er det ikke så dypt som du håpet, eller bilen driver til en strand og blir stående fast. Det finnes også eksempler på biler som har hengtseg fast på vei ned, sier Voll.

Foreldelsesfristen for forsikringssaker er 20 år. Svindel kan derfor avdekkes mange år etter at forsikringspremien ble utbetalt.

Den som blir tatt for å ha dumpet en bil risikerer både fengsel og tilbakebetaling. Du kan også bli nektet å tegne forsikring, og bli tiltalt for miljøkriminalitet.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

AVSLØRT: I fjor kom flere biler til overflaten i Haglsundet i Nordhordland. Eieren av denne bilen meldte fra om at han hadde et stereoanlegg til 50.000 kroner i bilen. Da den ble dratt opp fra sjøen, viste det seg at verdien var 3000 kroner.
BT ARKIV