iPhone er uten tvil den mest omtalte mobiltelefonen noensinne.

Så mye har blitt skrevet og sagt om denne alt-i-ett duppedingsen at PC Magazine -journalisten John Dvorak gikk ut sist uke og hevdet at selv ikke Hitler fikk like mye presseomtale da han invaderte Polen som iPhone nå har fått.

Men uansett hva en måtte mene om Apple og Steve Jobs så er det vanskelig å benekte at selve PR-apparatet som står bak iPhone-hysteriet har gjort en fenomenal jobb. En av fire amerikanere sier nå at de vil kjøpe en iPhone.

Og her i Europa ( hvor vi fortsatt ikke har fått en bekreftet lanseringsdato) står det hundretusenvis av teknokåte mobilentusiaster og venter spent.

Hypet for milliarder

Fredag sist uke så ble altså iPhone lansert i USA med all den mediedekningen et selskap kan ønske seg.

Sannynligvis har Apples sedvanlige taushet omkring deres egne produkter i forkant sørget for en PR-verdi i milliardklassen for Steve Jobs.

Men nå som katta endelig er ute av sekken; holder iPhone det den lover? Og ikke minst: er dette bare nok en ny mobil eller er det noe mer?

Heldekkende glasskjerm

Det som ved første møte skiller en iPhone fra en «vanlig» mobil er mangelen på et fysisk tastatur.

iPhone er nemlig heldekket av en glasskjerm og alt styres med fingrene på den berøringssensitive skjermen. Dette gjelder da også tastene. For når du skal ringe noen eller taste et nummer er det nemlig et virtuelt tastatur som kommer opp.

— Etter tre dager ville jeg bare kaste telefonen i veggen, skriver Walt Mossberg fra Wall Street Journal i sin anmeldelse av iPhone. - Men etter fem dager gikk det greit.

Lever opp

New York Times er mer positive fra første stund. Her skriver reporteren David Pogue at iPhone utvilsomt er den mest elegante mobilen på markedet akkurat nå.

Pogue legger også til at iPhone får konkurenter som Treo og Blackburry til å se smellfeite ut.

Edward Beige fra USA Today på sin side mener at for en gangs skyld så kommer det et produkt som lever opp til den enorme hypen i forkant.

Prøv den hysterisk morsomme iSmudginator (iPhone-tilsmusseren) her

Tåler en trøkk

En av de umiddelbare positive sidene ved iPhone er skjermen, synes de amerikanske anmelderne å enes om.

For uansett hvor tøff behandlig iPhone-mobilen fikk av de enkelte så ble den ikke ripet.

I tillegg så gir skjermen et godt lys under alle forhold og du slipper å måtte presse fingeren hardt ned på displayet.

En annen positiv opplevelse som anmelderne synes å dele seg i mellom er at iPhone retter opp feil om du skulle være så uheldig å taste / skrive feil.

Tungvint å bruke

Elementer som trekker helhetsinntrykket ned er derimot til stede.

Det finnes ingen hurtigtast for å komme til det virtuelle tastaturet. Her må du gjennom flere valg før du får fram talltastene.

Det finnes heller ingen snarveier til telefonnumre, kontakter eller andre funksjoner som vi er vant til å lett få fram med kun ett tastetrykk.

I tillegg mangler iPhone støtte for MMS, lynmeldinger og video. Mest skuffende av alt er kanskje det faktum at iPhone ikke støtter hverken 3G eller «turbo-3G», men kun EDGE som er en langt tregere internettforbindelse.

På en annen side så kommer iPhone med et usedvanlig godt Wi-Fi tilbud. Om du befinner det på et sted (f.eks. en flyplass, en restaurant) som har et åpent trådløst nettverk så oppdager iPhone dette av seg selv og kopler det automatisk opp mot denne tjenesten.

Låst til en operatør

iPhone er låst opp mot operatøren AT og T i USA og alle som kjøper en iPhone må således tegne et abonnement med denne leverandøren.

De amerikanske anmelderne opplevde dette som et irriterende onde, for AT og T har nemlig ikke like god dekning over hele kontinentet.

Blant annet så opplevde en av anmelderne håpløst dårlig dekning i New Jersey mens inne i New York City så var dekningen mer enn tilfredsstillende.

iPod og mobil = iPhone

Talekvaliteten på iPhone oppleves av de fleste som middels, mens den inkluderte iPod-spilleren hadde minst like god kvalitet som hvilken som helst av Apples andre iPod`er.

Teknologi-nettstedet Engadget har oppsummert sin inntrykk av iPhone og vi tillater oss å gjenngi noen av disse intrykkene.

  • Operativsystemet i iPhone bruker hele 700 MB av mobilens kapasitet
  • Ingen muligheter for å klippe, kopiere eller lime inn tekst
  • Du kan ikke bruke iPod-musikk som ringetone, kun de medfølgende standardtonene
  • Støtter ikke Flash
  • Ingen videomuligheter
  • Batterilevetiden er minst like god som Apple hevder, men etter 300-400 oppladninger så dør det raskt ut. Om du sender det inn til Apple vil de da gi deg et nytt
  • Fabelaktig resistant til fingeravtrykk, fettflekker og riper
  • iPhone kan lese, men ikke redigere PDF, Word -og Excel -dokumenter. Powerpoint støttes ikke
Hjemmesnekra "I got iPhone" T-skjorte må til når en skal stå en hel natt i kø.
Paul Sakuma
Utenfor Apple Store i New York City satt i natt de største entusiastene.
Paul Sakuma