Mandag ble mangemilliardær Trond Mohn betraktelig rikere enn han allerede er.

Familieselskapet Frank Mohn AS ble solgt for 13 milliarder kroner og i underkant av fem milliarder kroner tilfaller sjefen selv.

— Skal nok finne prosjekter

71-åringen har imidlertid ikke tenkt seg på noen jordomseiling eller «back-tracking», som han så fint kalte det under pressekonferansen mandag.

Neida, den gode giveren planlegger å gi bort enda mer av sin enorme formue.

— Jeg skal nok finne gode prosjekter i idretts- og ungdombevegelsen og forskning, og bruke pengene til en del av det i hvert fall, sier Mohn.

- Du har jo gitt mer enn noen andre enkeltpersoner. Planlegger du å trappe opp?

— Du skal ikke se bort ifra det, nei.

  • Se oversikt over Trond Mohns milliardgaver til høyre!

Over tre milliarder i gaver

Tidligere har BT karakterisert Mohn som «julenissen som jobber året rundt», mediesky som han er.

Debuten som filantrop startet rundt midten av 80-tallet da han reddet Gimle basketballklubb (GKK) og Gimlehallen fra konkurs. I 2007 hadde hans bidrag til samfunnsnyttige formål rundet 1,4 milliarder kroner.

Bare i 2009 delte han ut mange titalls millioner kroner til ballbinger, spillerkjøp, flerbrukshaller og kunstgress. Til bedriftsidrett, skulpturer og veiutbygginger. Til forskning og medisinsk utstyr.

Tre år senere, i 2012, oppsummerte BT at Trond Mohns samlede gaver til forskning, helse og idrett rundet svimlende tre milliarder kroner i løpet av en periode på 25 år. Den gang hadde han i snitt delt ut 300 millioner kroner de siste fem årene.

— Å si hvor mye man gir, blir oppfattet som praling. Det som er litt leit, er at Norge er en veldig ung nasjon. Vi mangler tradisjoner både på giversiden og mottakersiden, sa Mohn i intervjuet.

Norges åttende rikeste

Den rike onkelen i Bergen er også blitt stadig rikere de siste årene.

Bare i fjor vokste formuen hans til 12,1 milliarder kroner, opp 1200 millioner fra året før. Kapital har dermed beregnet seg frem til at Trond Mohn er Norges åttende rikeste person.

Donasjonen på 250 millioner kroner i 2004 til Bergens forskningsstiftelse var hans første store engasjement knyttet til forskning.

Mohn kommer til å bruke stiftelsene han allerede er involvert i til fremtidige pengegaver, påpekte han under pressekonferansen mandag.

— Det må jo være gøy å gi mens man ennå lever, men hvor lenge det blir er jo ikke opp til undertegnede, sa Mohn til pressen.