— Mønster i skummet helt ut. Det er blitt mainstream. Det samme gjelder caffe latte og andre typer med melketilsetning. Blant trendsetterne er det den rene, svarte kaffen som gjelder. Og man kjøper kaffe som et jordbruksprodukt, på samme måte som vin. Det er viktig hvor og hvordan den er dyrket og brent, sier kaffeekspert Marit Lynes. Hun er daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon og følger både vanlige folks kaffevaner og hva som er det hotteste på kaffefronten.

Vil påvirke

— Så de som nylig har våget seg inn på litt mer avansert kaffe med steamet melk er allerede sent ute?

— Nei, svært mange vil drikke dette, ikke minst når de koser seg på kaffebar. Men den siste trenden går helt tydelig videre til å bli mer rettet inn mot produksjonsland, kaffetyper og ren smak. Over tid vil dette påvirke kaffeprodusentene til å levere flere typer smaker – ikke smakstilsetninger – når en større del av befolkningen blir mer opptatt av hvordan kaffen egentlig smaker, sier hun.

Kokekaffen tilbake

— Den siste trenden er at kaffen skal tilberedes renest og enklest mulig. Det betyr at gamle metoder er minst like gode som nye. For eksempel får restauranten Maaemo i Oslo, med to stjerner i Michelin-guiden, veldig skryt for kaffen. De serverer bare kokekaffe, men er veldig opptatt av hvilken smak den har.

— Så en gammeldags kaffetrakter kan også duge?

— Definitivt. Problemet er at mange putter for dårlig kaffe i trakteren. Med gode bønner og brenning blir det god filterkaffe også, sier Marit Lynes.