Bergen har fått ny arkitektur i bybildet, nemlig den nye toppetasjen på Bergen maritime skole. Her inne i den noe uvanlige toppen av bygningen står en av verdens mest avanserte boresimulatorer, en «Drillsim-6000».

Det datasimulerte boredekket vi står inne i er så realistisk at vi skvetter når et måkeskrik bryter duren fra brønnboringen i høytaleren. Bergen maritime fagskole er den første skole i verden som har fått installert en simulator av denne typen.

— Dette er helt fantastisk, en veldig inspirasjon for både lærere og elever som nå kan ta i bruk denne simulatoren, forteller Jørgen Eriksen, som er leder for kursvirksomheten på Bergen maritime skole.

Frode Berentsen og Gustav Bahus gleder sge til å begynne undervisning for studentene ved skolen.

Bergen maritime fagskole har jobbet med boresimulatorer siden 1985, men er svært glade for den nye maskinen, som har kostet nesten 25 millioner kroner. Det er 180 studenter som går på studieretning innen boring og havbunn på Bergen maritime fagskole.

— Dette blir et meget bra tillegg til en allerede god utdannelse vi har. Vi får en annen dimensjon på treningen vår, og man vil forstå faget på en annen måte, forteller Gustav Bahus, fagansvarlig for borefag ved skolen.

Simulere ulykker og reelle situasjoner

Simulatoren gir studentene muligheter til å oppleve hvordan det er å styre en boreoperasjon i Nordsjøen.

Man kan også hente inn data fra tidligere operasjoner fra plattform. Man kan for eksempel hente inn data fra ulykken med «Deepwater Horizon», og dermed unngå lignende hendelser. Den kan også simulere boring før selve boringen gjøres.

— Dette er en glimrende måte å trene studentene i virkelige hendelser, og dermed unngå ulykker eller vanskelige situasjoner i fremtiden, forteller Jørgen Eriksen.

Frode Berentsen, som er innleid konsulent på skolen, prøvekjører simulatoren for oss.
Ronald E. Hole

Første simulator i verden på en skole

— Dette er den første fullskala 3D-boresimulatoren som er solgt til et skolemiljø i verden, forteller salgsdirektør Robin Carter i britiske Drilling Systems til offshore.no.

Drilling Systems har utviklet simulatorer over en årrekke i samarbeid med de store operatørene.

— Den er spekket med det beste av teknologi, og like bra som det beste som finnes på markedet i dag, forteller Jack Brown, prosjektkoordinator for Drilling Systems til bt.no, mens han jobber med de siste justeringene på maskinene som står i kontrollrommet.

Frir også til næringslivet

Simulatoren skal i tillegg til å bli brukt i undervisningen, også bli leid ut til oljebransjen. Selskapene kan gjennomføre teambygging, spesialkurs og konferanser eller gå gjennom situasjoner man har opplevd på plattform. Kamera er også montert i kontrollrommet, slik at man kan se hvordan operatørene oppfører seg i de forskjellige situasjonene.

I bakgrunnen kan du se «kontrollrommet».
Ronald E. Hole

— Det blir en vinn-vinn-situasjon for alle. Næringslivet spytter inn penger for å leie utstyret og få analysert situasjoner, bygget opp teamene sine og gått gjennom data de har. Dette er reelle situasjoner og gode erfaringer, som igjen kan benyttes i undervisningssammenheng, forteller Eriksen.

Skolen leier inn lærekrefter fra personer som jobber offshore og har hele tiden tilgang til «oppdatert kompetanse».

Oljeindustrien kan spare penger

Denne simulatoren kan gi oljeindustrien besparelser, i og med at mye av det man kaller «riggtid» på plattform i forbindelse med opplæring, nå kan løses i denne simulatoren. En oljeplattform har en døgnrate på ca 3 millioner kroner i drift. Hvis man kan unngå en del opplæring på plattform, så kan man bruke den mer effektivt i produksjon.

Offisiell «åpning» av simulatoren skjer med pomp og prakt 26. september.

DROMFERGE? en ser noe snodig ut, men det er ingenting snodig med teknologien som «domen» er spekket med.
RONALD E. HOLE
«BOREDEKKET» Dette er inne i «domen», og her er et simulert boredekk.
RONALD E. HOLE