Det er regn i luften og Nikolaj Grove (28) fra Danmark står i en lift og feier pipen til et hus på Søreide. Han holder på å gjøre alt klart før han skal restaurere skorsteinen. Nede på bakken står broren Christian Grove (30) og følger med.

— Det var mange som frarådet oss å gjøre dette. Men vi har jobbet livet av oss og vi har hele tiden hatt stor tro på at vi skulle få det til, sier Christian Grove i Smart Varme.

En tøff start

Den yngste av brødrene er spesialutdannet feier fra Danmark og begynte med skorsteiner da han var 17 år. Men han ga seg som feier etter bare en måned i jobb, flyttet til søsteren i Bergen og begynte å jobbe i svogerens byggefirma.

— Men jeg ble rastløs og startet et enkeltmannsforetak etter tre måneder, sier han.

Nikolaj Grove leide seg så ut til broren som også drev et byggefirma i Bergen. Men så kom finanskrisen.

— Det gikk veldig dårlig i Grove Bygg og i februar 2007 kom jeg på navnet Smart Varme. Vi startet firmaet Smart Varme i 2008 og begynte å montere ovner i stedet, sier yngstemann.

Restaurere skorsteiner

Etter en stund fant brødrene ut at de også ville begynne å restaurere skorsteiner i Norge ved hjelp av en dansk metode, der man støper en ny skorstein inni den gamle. Yngstemann hadde nemlig lært seg dette i Danmark fra 2000 til 2005.

— Jeg synes det var en god idé, men det var helt nytt for meg som er halvveis utdannet til bonde, sier 30-åringen.

Men det var svært vanskelig å få metoden godkjent i Norge og brødrene måtte bygge en testpipe i Danmark slik at SINTEF kunne sjekke metoden ordentlig. Til slutt klarte de å overbevise SINTEF og fikk agentur på ISODOR i Norge.

— Vi startet på null og måtte kjøpe verktøy på avbetaling. I begynnelsen restaurerte vi to skorsteiner i måneden og det var så vidt det gikk. Det var veldig tøft, forteller Nikolaj Grove.

— Men vi har vanskelig for å gi opp og vi var aldri redd for å miste noe. Vi hadde jo ingenting da vi kom hit. Det er litt som den amerikanske drømmen. Vi prøver å finne den amerikanske drømmen i Norge, sier han.

Vendepunktet

Sommeren 2009 begynte ting endelig å skje. Brødrene kunne hente ut fast lønn for første gang og selskapet Smart Varme omsatte for over 4 millioner kroner dette året.

— Vi jobbet livet av oss og ga full gass i januar 2009. Vi ansatte en mann om sommeren og på høsten ansatte vi også en tysk murer. Ting gikk mye bedre og vi fikk flere skorsteiner vi kunne renovere, sier 28-åringen.

En storkontrakt på 1,3 millioner kroner høsten 2009, kom også godt med.

— Det var en boost. Vi skulle restaurere skorsteinen til et borettslag. Det ble redningen, sier han.

— Men alt vi tjente gikk inn igjen i firmaet i begynnelsen. Og vi måtte ofte vente på lønnen vår. Vi var også avhengig av at gode leverandører aksepterte å få pengene sine litt etter fristen, sier eldstemann.

Selger vedovner

I 2010 omsatte selskapet for 6 millioner kroner og i 2011 ser det ut til at omsetningen blir mellom 9 og 11 millioner kroner.

I dag er de syv ansatte og har også startet butikk på Nesttun der de selger vedovner.

— Fra våren 2011 har vi endelig fått bra sortiment og nå er vi virkelig blitt en konkurrent til de andre store som selger ovner.

For også butikken skulle vise seg å være en utfordring for brødrene. Før de begynte skaffet de seg en god avtale med en leverandør i Danmark, men rette før de skulle starte opp trakk leverandøren seg fra avtalen.

— Det var utrolig tøft. Vi hadde allerede en avtale med en selger og hadde pusset opp butikklokalene. Det viste seg at det ikke var lett som liten danske å komme hit å markere seg, sier 28-åringen.

Og yngstemann innrømmer at det har vært tungt å bygge opp selskapet, særlig når ting går i vasken.

— Men for hver gang ting går på tverke blir vi bedre og større. Vi er veldig langt unna det vi drømmer om, men vi hadde aldri drømt om at vi ville komme så langt.

— Det er jo stressende og utfordrende til tider, men det er også utrolig gøy. Det er slik å være gründer og vi gir oss ikke så lett, sier de.

Brødrene har også hatt god støtte fra Ulstein Gründerforum, der de har hatt kontakt med andre gründere.

Gjøre noe nytt

Nå er brødrene blitt skorsteinsspesialister på Vestlandet og restaurerer rundt 80 skorsteiner i året. I 2011 kommer de til å restaurere over 100 skorsteiner. De jobber også hardt for at det skal komme en Smart Varme-butikk i flere byer i Norge.

— Du kan få til alt bare du har en drøm. Drivkraften er at man skal få til noe man ikke kan fra før, sier de.

Og nå girer brødrene opp og har flere ting på gang. Men det må ikke gå for bra med selskapet.

— Det blir ikke gøy å gå på jobb når ting fungerer ordentlig. Vi kan ikke gå på jobb fra ni til fire uten noen utfordringer. Da må vi finne på noe annet, sier de.

— Jeg har også en god idé som jeg har lyst til å sette ut i livet når den tid kommer, sier yngstemann og smiler.

HØYT: Nikolaj Grove holder på å feie en pipe på Søreide før skorsteinen skal restaureres.
MARTE GJÆRDE
LIFT: Brødrene i firmaet Smart Varme bruker lift for å komme til pipen.
MARTE GJÆRDE
SJEKKER: Her kobler Christian Grove strømkabelen til en støpegranat som skal fordele sementmassene skortsteinen.
MARTE GJÆRDE