Streikende LO-medlemmer vil presse Arbeiderpartiet til å stoppe EU-direktiv.

Røde fagforeningsfaner og folk i arbeidsklær preget Torgallmenningen onsdag ettermiddag, da LO demonstrerte mot EUs vikarbyrådirektiv.

— Litt spesielt

Ifølge LO var de 1.500 mennesker, i det som ble en protest for å få Arbeiderpartiets stortingsgruppe til å snu og si nei til direktivet.

— Det er ingen hemmelighet at LOs medlemsmasse er kjernevelgerne til Arbeiderpartiet, så det blir litt spesielt, sier LO-leder i Bergen, Ørjan Myrmel.

Han er selv Ap-medlem, men som de andre som hold appell på Torgallmenningen rettet han skytset mot sitt eget parti.

- Skjebnens ironi

Han viste til fagbevegelsens kamp mot den borgerlige Bondevik II-regjeringen i 2005, som prøvde å gjøre det lettere å ansette folk i midlertidige stillinger.

— Det var blant annet på grunn av løftene til oss i fagbevegelsen om å slå tilbake dette angrepet på Arbeidsmiljøloven at Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet fikk flertall i Stortinget. Derfor er det en skjebnens ironi at vi i dag over hele Norge må samle fagbevegelsen på torg og plasser for å vise at vi i fagbevegelsen forventer at vår egen regjering slår ring om de samme prinsippene i dag som de gjorde i 2005, sa han i appellen.

Stemningen har snudd

Myrmel regner med at mellom 10.000 og 20.000 deltok i den to timer lange politiske streiken onsdag.

LO var i utgangspunktet positive til EU-direktivet, da saken var ute på høring i fjor. Men i løpet av det siste halvåret har stemningen snudd. Det skyldes ikke minst NHO, som mener direktivet vil føre til at arbeidsmiljøloven må forandres.

Får de rett, frykter fagbevegelsen at det blir fritt frem for å leie inn folk fra bemanningsselskap, fremfor å ansette folk i faste stillinger. Regjeringen mener ikke det vil skje, men også den er splittet: Ap sier ja, SV nei og Sp sitter på gjerdet.

Førstkommende mandag vil trolig LO snu og si nei til direktivet, når sekretariatet møtes for å ta stilling til saken.

— Alle de største forbundene er enige, det er vel bare Industri Energi som ikke har sagt at regjeringen må bruke vetoretten. Så da ville det være rart viss sekretariatet ikke vedtar at regjeringen må si nei til direktivet, siden det er forbundene som sitter i sekretariatet, sier Myrmel.

- Veldig interessant

Hvis LO snur vil det legge tungt press på Aps stortingsgruppe for å gjøre det samme. Ap-politikerne på Stortinget har lagt stor vekt på LOs ja, når de har argumentert for direktivet. Derfor blir mandagens møtet i sekretariatet fulgt nøye.

— Det vedtaket som kommer der kommer til å bli veldig interessant, sier stortingsrepresentant Jette F. Christensen, som møter for LOs egen mann fra Hordaland, Per Rune Henriksen.

Han er nå statssekretær i Olje- og energidepartementet, og sier til BT han ikke kan kommentere saken.

- Hva betyr det at det blir interessant?

— At vi er interessert i å høre hva LO lander ned på, sier hun.

- Hva vil skje med stortingsgruppens standpunkt hvis LO går imot direktivet?

— Det kan jeg ikke forskuttere, sier hun.

Synspunkter? Si din mening her.