— Forventningene til årsveksten i 2011 ligger på all time high, sier aksjestrateg Morten Jensen i DnB NOR Markets. Han snakker om analytikernes forventninger til de største og viktigste børsselskapenes inntektsvekst i år.

  • Følg [børsens utvikling på hjemmesiden](http://www.oslobors.no/). Analytikerne er minst like optimistiske i sine forventninger som det de var i rekordåret 2007. Det gjør at Jensen ser på Oslo Børs med lyse øyne.

— Vi tror på en ny rekord for Oslo Børs i løpet av 12–18 måneder, og det uten at prisingen av aksjene går av hengslene på noen som helst måte, sier Jensen.

Nå ligger hovedindeksen på Børsen rundt 435 poeng. Det betyr at Jensen regner med omtrent 20 prosent stigning i løpet av to-tre halvår. Forrige rekordnotering for hovedindeksen på Oslo Børs kom i juli 2007, på rundt 520 poeng.

— Hva er forutsetningene for at dette skal slå til?

  • Det er ikke så mange forutsetninger. Bare at den oppgangen vi er inne i nå holder, og den behøver ikke å være veldig sterk heller, svarer Jensen.

Og det går enda bedre over dammen.

— USA ligger an til å få en skikkelig rekord i år. Der tror vi den forrige toppen, som var i 2006, slås med god margin.

Jensen sier at forventningene i USA er udelt positive.

  • Og de oppgraderes nærmest fortløpende. Hovedgrunnene til det er at selskapene har levert, spesielt teknologiselskapene, og at amerikanerne har hatt dollarkursen med seg.

Jensen og hans kollega Mathias von Ottenbreit har sett på 34 av de største og viktigste selskapene på Oslo Børs som har levert tall for første kvartal i år, og som analytikerne har utarbeidet forventningsestimater for.

I grafikken har Aftenposten valgt ut 16 av de mest kjente selskapene, og som speiler helheten.

Halvparten knuser forventningene, en tredjedel leverer som forventet, og under to av ti skuffer.

Det er særlig oljeserviceselskapene som gjør det bedre enn forventet. Hele 80 prosent av selskapene har økt omsetningen, og totalt har de solgt for nesten 50 milliarder mer enn i 2010.

Hvordan selskapene leverer i forhold til forventningene, er viktig. Det gir informasjon til investorene som igjen bestemmer hvordan aksjekursen i selskapet går.

— I år har ikke rapportene fått særlig stor innvirkning på markedet. Det er flere faktorer som er med på å gjøre investorene avventende, sier Jensen.

Han trekker frem frykten for at den amerikanske økonomien skal dabbe av, jordskjelv og tsunami i Asia, gjeldsproblemene i mange søreuropeiske land og at dollarkursen har gått mot de norske selskapene.

— Men markedet har tålt dette bra. Det skyldes mye at selskapene har levert, og det på høye forventninger, sier Jensen.

Hittil i år har hovedindeksen ligget tilnærmet flatt, mens den steg 18 prosent i 2010, hele 65 prosent i 2009, etter et grusomt 2008 med 54 prosent nedgang.

Slik bør du spare

Det kan være fristende å kaste seg på børskarusellen når pilene peker oppover, men det er ikke der du bør putte dine første sparepenger.

Du bør spare på mange måter, ikke alle eggene i en kurv, og hvordan pengene skal fordeles avgjøres av din vilje til å ta risiko.

Bygg opp en buffer: Plasser noen av sparepengene i bank slik at du har en buffer for uforutsette utgifter.

Eiendom: Spar deretter i bolig, betal ned boliggjeld. Det lønner seg skattemessig å eie fremfor å leie.

Fond: Noen av pengene bør så settes i fond. Det er lurt å spare litt hver måned. Minst risiko er det i pengemarkedsfond og obligasjonsfond. Kombinasjonsfond har middels risiko, mens aksjefond har høyere risiko. Jo større risiko, jo høyere avkastning kan du forvente deg, men jo lengre sparehorisont bør du ha. Snakk med flere rådgivere/selgere før du bestemmer deg. Husk pensjonssparing, og sparing i forsikring.

Aksjer: Er du villig til å ta enda større risiko, kan du investere i enkeltaksjer. Ikke sats på å slå markedet, men vær tålmodig og regn med at du ikke skal bruke pengene på mange år.

Aksjestrateg Morten Jensen tror på gode tider på Børsen, og rekorder i løpet av 12- 18 måneder.
Furulund Svein Erik/Aftenposten