EINAR H. SPANG einar.spang@bt.no

Internett er et eldorado for musikkelskere. Enkeltmelodier, eller hele album, lastes ned på hjemme-pcen. Mange bygger opp store musikkbibliotek på harddisken, og lager egne «avviklingslister» — tilpasset stemning og årstid. Musikken spilles fra pc-en, men lyden kommer fra et vanlig musikkanlegg.

Men det aller vanligste er å lagre musikk på et cd ved hjelp av pc-ens cd-brenner. For en tier får du en toppkvalitets cd.

Andre laster musikkfilene rett over på lageret til MP3-spillere. Bærbare spillere på størrelse med en lomme-cd kan gi deg et flere timers egenredigert musikkprogram, eller du kan lagre dine siste favorittlåter i mobiltelefonen.

2000 musikkalbum på pc - Jeg har lagt inn hele min cd-samling direkte i MP3 format på hardisker, og bruker pc-en som jukeboks. En harddisk på 30 gigabyte, til rundt 1200 kroner, har mer enn nok plass til å dekke de fleste menneskers musikkbehov. De med stort behov kan velge en disk på det doble til ca. 2500 kroner, sier Arild Fredriksen til Bergens Tidende.

Han arbeider med IT på Universitetet i Bergen, og vi ba ham vise oss hvordan du enkelt kan bli din egen musikkprodusent.

— Det finnes en rekke nettsteder der du kan hente musikkfiler. I prinsippet er fremgangsmåten den samme alle steder. Du finner en melodi, eller et album, du vil ha. Du dobbeltklikker på det. Nedlastningen begynner. Vil du lagre musikkfilene på harddisken, så anbefaler jeg alle å bygge opp en god katalogstruktur, slik at du lagrer på rett sted med en gang. Jeg har laget en egen musikkatalog med en mappe for hver artist og under det en mappe for hvert album med melodiene. Men hvis du ikke skal lagre over lengre tid, men slette filene etter at du har brent en cd, så trenger du ikke en slik struktur, sier Fredriksen.

Gratis verktøy på nettet Han peker på at for å brenne en cd trengs det et program som oversetter datafilen til et format som passer til cd-en.

— Jeg foretrekker et program som heter MusicMatch. Grunnversjonen kan du hente gratis på nettet hos www.musicmatch.com. Dette programmet administrerer hele musikkarbeidet ditt på pcen. Med enkle kommandoer kan du sette opp musikkprogrammer med det du har lagret. Programmet tar seg av avviklingen, det seg være til cd-brenner eller musikkanlegget. Programmet gir deg også skikkelig oversikt over hva du har, og er du tilkoblet nettet når du spiller et album, så henter programmet automatisk informasjon fra en database om innholdet på albumet. Programmet hjelper deg også med å produserer MP3-filer fra cd, og tilkoblet nettet tilbyr de deg flere musikkradiostasjoner som du kan spille av i full stereo i topp kvalitet.

WinMX utveksler musikk - Hvor finner du det mest spennende musikkutvalget?

— På tuscows.online.no, eller winmx.com finner du et program som heter WinMX. Laster du ned dette programmet og bruker det på nettet, så er du i realiteten en del av et kjempestort utvekslingsnettverk, sier Fredriksen, og logger seg på nettet med programmet.

Oversikten viser at det er over 45.000 maskiner tilkoblet og ett musikkutvalg på over 360.000 forskjellige melodier.

— Nå er det stille, USA sover og europeere er på jobb. Det kan være det mangedobbelte. Her kan du søke etter spesielle melodier du vil ha. Jeg har funnet Prøysen og Sissel Kyrkjebø, og det skulle ikke undre meg om bergenssangen også dukker opp. Du vet aldri hva du finner, for de som til en hver tid er med, bestemmer hvilke mapper på egen maskin de vil gjøre tilgjengelige. I prinsippet er dette ren utveksling mellom privatpersoner, hjulpet av sentrale servere som administrerer og holder oversikt. En fin ting er at du her kan definere kvalitet, slik at du ikke laster ned noe som ikke holder full cd-kvalitet. Du kan også velge adnre deltakere som bruker den overføringshastigheten du har mulighet til å benytte. Brytes forbindelsen ved at en deltaker går ut, finner systemet automatisk en annen som har samme melodi og skjøter til resten, sier Fredriksen.

Han finner frem til et par musikkalbum som raskt og effektivt overføres til pc-en. Med bredbånd sier det bare «puff» - så er låten i boks.

Lag egne cd-cover - Trenger du et omslag til en «hjemmebrent» cd, så kan du hente det fradatabasen til cdcover.cc. Disse kan du printe på ark som er ferdig tilpasset. Disse kan du få kjøpt i butikker som også skaffer utstyr til monteringen. Slik kan du lage en cd med «original»-cover, forteller Fredriksen. Han er ikke i tvil om at morgendagens plateforretninger vil ta etter hjemmebrennernes måte å produsere på: mens kunden venter.

En «lovjungel» På nettet finner du mye musikk som er frigitt for utveksling på nettet. Det ligger også en rekke melodier som er underlagt samme copyrightregler som den musikken du kjøper i plateforretningen. På Napster siler de nå ut, slik at de ikke formidler beskyttet musikk. Mange betrakter nedlastning fra en annens private pc som det samme som å låne en cd fra en kompis. Hva som er rett og galt, må den enkelte vurdere. Dette er en juridisk jungel. Fakta /musikk på nett* WinMX-programmet ... Kobler seg opp mot mange ulike servere samtidig og lar deg søke blant millioner av filer. Enkelt å bruke for alle som har prøvd Napster, men har også flere mer avanserte muligheter og funksjoner. WinMX er på bare 1,5 MB og kan lastes ned direkte fra.

  • www.audiogalaxy.com ... Et musikksted for fans og artister (som kan promovere seg selv), men mest en mulighet for effektiv mp3-nedlastning og -deling. Et lite program (693 kB) må først lastes ned, før du kan hente mp3-filer.
  • www.bearshare.com ... Er mye brukt for å koble seg på. Gnutella, et desentralisert nettverk hvor de som til enhver tid er koblet på kan dele filer anonymt. Bearshare er enkelt å bruke og programmet du må laste ned forholdsvis lite (1,1 MB).

*www.mp3.com ... Inneholder s tore mengder musikk for nedlasting, i ulike sjangre. Artistene er ofte mindre kjente. Ryddig og innholdsrikt.

  • www.napster.com ... Etter nedlastning av denne effektive (og omstridte) programvaren, deler du dine musikkfiler med andre brukere. Napster er nå pålagt å blokkere for nedlasting av copyright-beskyttede musikkfiler.
  • www.sharetraxx.com ... Norskutviklet effektiv søker mot filer av ulike slag, deriblant mp3. I motsetning til f.eks. Napster, krever ikke denne nedlastning av noe programvare først.
  • www.cdcover.com ... Et nettsted som gir deg oversikt over informasjon om artister.
  • www.cdcover.cc ... Stedet for deg som vil lage egne «orginale» cover til hjemmebrente Cder.
  • www.musicmatch.com ... En skikkelig god jukeboks som adminsiterer hele platesamlingen og arbeid med formatering og brenning av cder. Grunnversjon gratis. Proffversjonen koster rundt 200 kroner. Fakta /lagring av musikk
  • For å få «full cd-kvalitet» lagret som MP3-fil vil det gå med 1,2 Mb diskplass per minutt. En time musikk okkuperer 72 Mb på harddisken. Dagens harddisk-priser (1300 kr for 40 Gb - 2500 kr for 60 Gb) er på tre og fire øre per Mb. Det koster deg med andre ord ca kr. 2,50 å lagre en time musikk.
  • MP3 en niendedel ... MP3 er et komprimert format. Når en konverterer fra audio («vanlig cd») til MP3 velger en selv «oppløsning», og kan eksempelvis kovertere innholdet på ni cder til MP3 og brenne alt inn på én cd. Tilsvarende tar ni cd'er i MP3 format samme plass på harddisken som en cd utkomprimert.

(Beregningene er foretatt av Arild Fredriksen).

ADMINISTRERE: MusicMatch er et program som administrerer hele musikkarbeidet ditt på PCen. Du lager playlister, arkiverer og kan konvertere mellom forskjellige formater.