Moods of Norway er kåret til årets bedrift i Norge. Prisen ble delt ut under den nye Signalkonferansen til Innovasjon Norge i Oslo tirsdag kveld. Konferansen ble arrangert for første gang.

Moods of Norway ble startet av tre karer i Stryn. Kolleksjonene består av klær, solbriller, sko og parfymer.

«Moods har lykkes i å skape en internasjonal merkevare basert på norsk kultur... Dere er til stor inspirasjon for andre gründere», skriver juryen i sin begrunnelse.

Litt galskap

— Av og til måvi satse på litt galskap. Det gjorde vi då vi i 2003 gav 190.000 kroner i etablerertilskot til ein litt sprø stryning som ville lage t-skjorter med bilete av ein traktor på. Lite ante vidå at Moods of Norway skulle bli ei internasjonal merkevare i verdsklasse basert på tradisjonar frå Stryn og kjærleik til bestemor, seier Halvor Flatland, direktør i Innovasjon Norge Sogn og Fjordane.

Av og til måvi satse på litt galskap. Det gjorde vi då vi i 2003 gav 190.000 kroner i etablerertilskot til ein litt sprø stryning som ville lage t-skjorter med bilete av ein traktor på Halvor Flatland i Innovasjon Norge

I det slagne finalefeltet var blant andre StormGeo, som har skapt et nytt marked for kommersielle værtjenester.

Juryen påpeker at Moods of Norway har økt omsetningen med 194 prosent fra 2009 til 2011. For 2012 er det ventet en omtsetning på 332 millioner kroner, en økning på ytterligere 14 prosent.

— Samarbeidet med Innovasjon Noreg i Sogn og Fjordane har vore godt og tett i alle år, og støtta frå Innovasjon Norge var ein viktig faktor for at Moods of Norway hadde midlar til å kome seg ut av startgropa, seier Jan Egil Flo, styreleiar og gründer.

Mohn takket mor

Trond Mohn ble kåret til Årets verdiskaper. 70-åringen fikk stående applaus.

Juryen mener at han er visjonær, handlekraftig og en stor industribygger. Han er også en raus filantrop som er opptatt av menneskers ve og vel, spesielt barn og ungdom.

Mohner styreleder i familiebedriften Frank Mohn AS, som ble etablert i 1938. Frank Mohn AS er en stor aktør innenfor pumpesystem, shipping og offshoreindustrien med 1500 ansatte og virksomhet på tre kontinenter.

Han ble kåret til Bergens beste bergenser av BTs lesere i 2010, og har gitt over 700 millioner kroner til ulike formål innen utdanning, forskning og idrett.

— Jeg hadde en klok og god mor som sa: Du kan bli rik, du kan bli fattig, men gode manerer kan ingen ta fra deg. Og det er to former for danning: Ytre og indre. Og den indre kommer fra hjertet og er den viktigste, sa Mohn under prisutdelingen.

MOHN OF NORWAY: Trond Mohn vant også pris. «Hans samfunnsengasjement strekker seg lagt ut over virksomhetens grenser», sier juryen i sin begrunnelse.
INNOVASJON NORGE