PÅL NEDREGOTTEN, ORIGO

Til tross for at amerikanerne surfer som aldri før, sliter de fattigste og de eldste med å koble seg på, viser en fersk studie fra The Pew Internet and American Life Project. 56 prosent av voksne amerikanerne brukte nettet i november og desember i fjor — det største antallet noensinne.

De eldste er de største taperne i oppkoblingsracet. Kun 15 prosent av amerikanere over 65 år benyttet nettet i fjorårets to siste måneder. Flere fattige voksne bruker imidlertid nett, selv om det er et drøyt stykke igjen til gjennomsnittsamerikaneren. 38 prosent av denne gruppen - definert til familier som tjener mindre enn 30.000 dollar, 270.000 kroner, i året - surfet i november og desember. Det er en oppgang på ti prosent fra forrige måling i perioden mai-juni.

Pew-studien viser også at fargede amerikanere ligger etter de hvite. 57 prosent av hvite voksne brukte nettet i perioden, mot 47 prosent av latinamerikanere og 43 prosent blant USAs svarte befolkning.

Studien kommer mindre enn en uke etter at president George W. Bush' regjering gjorde kjent de vil kutte kraftig i støtten til å hjelpe fattige på nett. 65 prosent av et av Clintons prestisjeprosjekter blir tatt av sparekniven. Programmet har nylig finansiert drift av teknologisentere ved skoler i fattige byområder. En talsmann fra departementet ønsket ikke kommentere kuttene ovenfor Wall Street Journal. Men han legger til at ingenting er bestemt ennå.

Hvis amerikanske myndigheter reduserer kampen mot økende forskjeller i datakyndighet, så er det en betydelig endring i politikken, skriver avisen. Clinton-regjeringen "oppdaget" at en befolkningsgruppe ikke tok del i IT-revolusjonen og la ned mye arbeid i nedbremsing av de sosiale forskjellene.

(ORIGO)