Sportsjournalist Øystein Vik i Bergens Tidende hadde vært på helgetur med familien i Kristiansand da Mac-en hans ble stjålet. Men ved hjelp av et program Vik hadde installert på sin maskinen, fikk han en rapport med informasjon om tyvens tilholdssted og webkamerabilder av ansiktet hans. Deretter gikk det bare to timer til mannen ble pågrepet av politiet.

Anti-tyveriprogram

— Vi hadde akkurat gått ut fra flyplassen på Flesland og var i ferd med å laste bagasjen vår inn i bilen. Jeg snudde ryggen til et øyeblikk, så var veska med Mac-en min borte. Maks uflaks, forteller Vik.

I vesken lå det blant annet hansker, lue og headset i tillegg til en Macbook.

— Først anmeldte jeg den stjålet på ZeoBIT-kontoen min. Jeg har et program ved navn Mackeeper som har en anti-tyveri funksjon, og slo den på.

Programmet sørger for å ta webkamerabilder av den neste personen som logger seg på nettet. I tillegg finner det den fysiske adressen, IP-adressen, og til og med navnet på det trådløse nettet som tyveradden bruker.

— Han logget seg ikke på umiddelbart, så jeg meldte vanlig tyveri til politiet og forsikringsselskapet mandag. Så sjekket jeg om det var aktivitet på onsdag igjen. Og det var det.

Skurken hadde vært pålogget tre ganger, og Vik hadde fått tilsendt fem webkamerabilder av ham. Mannen var svært gjenkjennelig på spesielt ett av bildene.

To timer

To patruljer ble sendt for å lete, og etter bare to timer var han funnet og pågrepet hjemme onsdag ettermiddag.

— Vi fikk ikke den nøyaktige adressen, men beskjed om at gjeningsmannen befant seg i et visst område. Tilfeldigvis var han en kjenning av politiet, og tjenestemennene identifiserte ham raskt, forteller politibetjent Jørgen Hoff ved Follo lensmannskontor.

Tyven viste seg å være en mann i 40-årene fra Enebakk kommune i Akershus. Alle de stjålne eiendelene i veska ble funnet hjemme på ulike steder hjemme hos 40-åringen.

- Skulle levere den tilbake

Mannen hevdet at han ikke var overrasket da at politiet kom på døren.

— Han sier han visste om programmet. Han påstår han hadde alle intensjoner om å levere veska tilbake, men at han bare hatt så dårlig tid at han ikke hadde rukket det. Han behandler dette litt spesielt, forteller Hoff.

Tyven erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffeskyld nettopp fordi han skulle gi den tilbake.

— Saken er sendt tilbake til Fana lensmannkontor. Det vil sannsynligvis ende i retten, sier politibetjenten.

Journalist Øystein Vik er glad for å få tilbake datamaskinen sin.

— Det virket som politiet syntes det var litt artig å løse saken på denne måten, gjennom webkamerabilder og IP-adresser. Når Mac-en min først blir stjålet, er det litt morsomt at det blir avklart ved hjelp av et slikt dataprogram, forteller Vik.

AVSLØRT: Dette er rapporten som avslører hvor tyven har brukt PC-en og hva IP-adressen er. Feltene merket i rødt er gjerningsmannens logg.