• Hvorfor skal man dra til fjells når man kan sitter her og spille data, spør Arild Hauge (18). Han skal være på LAN-party hele vinterferien.

LAN står for «Local Area Network». Til sammen kan 600 dataentusiaster kobles sammen i et lokalt nettverk i Arenum fra i dag klokken 14 til førstkommende lørdag.

Gard Elias Kolbeinsen (15), Arild Hauge (18) og Fredrik Skogvold (16) har med seg soveposer og liggeunderlag. De skal kampere foran dataskjermene fire dager i strekk.

Premie på 40.000 kroner

Det mest populære spillet på datamessen er spillet «Counter Strike». Det er et skytespill der en spiller mot hverandre i lag — eller klaner som det heter på fagspråket. Det ene laget er terrorister, og det andre er politifolk, blir det forklart. Oppgavene kan bestå i å redde gisler eller desarmere våpen.

— Førstepremien er på 40.000 kroner, sier Jostein Ullvatn (19). Han er styremedlem i bedriften Trippel som er arrangør for datafesten.

I ettermiddag jobbet han på spreng med å skaffe nok stoler til alle.

— Det er en overvekt av gutter som kommer hit. Jeg vil tippe at 90-95 prosent er gutter. Alle er i alderen 15-20 år. Det er folk som tar det veldig alvorlig og som investerer mye fritid og energi i data, forteller Ullvatn.

Sovner over tastaturet

Billettene koster 350 kroner stykket. 200 er allerede bestilt, resten håper arrangørene blir solgt i døren.

En av dem som var ute i god tid i dag, var Tommy Henanger (15). Han stilte med hjemmelaget datamaskin for anledningen.

— Jeg har satt den sammen selv. Da får jeg den sånn som jeg vil, sier Henanger.

Han er ikke så opptatt av å delta i konkurransene.

— Jeg liker bedre å lage objekter i 3D. Jeg vurderte egentlig å dra i Eikedalen, men det kan jeg gjøre en annen gang. Det er ikke så ofte det er LAN-party i Bergen. Det er veldig gøy. Folk sitter til de ikke orker lenger. Noen sovner over tastaturet, sier Henanger.

<b>HJEMMELAGET MASKIN:</b> Tommy Henanger (15) har kjøpt deler og satt sammen datamaskinen sin selv. Han liker best å lage tredimensjonale objekter. FOTO: ANE BØRHAUG
<b>KOBLES SAMMEN:</b> Hundrevis av ungdommer kobles sammen i LAN-party i Arenum frem til lørdag. Billettene koster 350 kroner stykket. FOTO: ANE BØRHAUG
<b>OVERNATTER I ARENUM:</b> (f.v.) Gard Elias Kolbeinsen (15), Arild Hauge (18) og Fredrik Skogvold (16) har med seg soveposer og liggeunderlag. De tilbringer resten av vinterferien foran dataskjermene. FOTO: ANE BØRHAUG