Datasikkerhetsfirmaer er i alarmberedskap, ettersom det lille beistet «Blaster» kryper inn i maskin etter maskin. Sikkerhetsselskapet Symantec anslår at over 125.000 datamaskiner er smittet på verdensbasis.

Men slapp av: «Blaster» — også kjent som «W32. Blaster.A», «MSBlaster» og «LoveSan» - er egentlig ikke så farlig. Bare et kraftig irritasjonsmoment.

— Vel, farlig og farlig. Ormen ødelegger ikke maskinen din, men du vil oppleve mange krasj og omstarter. Dessuten åpner ormen opp en bakvei inn til maskinen din, slik at ondsinnede hackere kan snike seg inn og tukle med lagret materiale. Men dette er absolutt worst case scenario, og risikoen er minimal for at noe slikt skal skje, forklarer virusanalytiker Fagerland i Norman ASA.

I tillegg til disse problemene, kan også nettkapasiteten bli redusert. Enkelte nettservere risikerer å krasje helt.

Driver gjøn med Bill

De som har skapt det lille databeistet, har gjort det for å peke nese til Bill Gates og Microsoft. Det er nemlig et sikkerhetshull i Windows ormen bruker for å snike seg inn i pc-ene.

— Ormen er programmert til å teppebombe windowsupdate.com med beskjeder fra 16. august. Hensikten er å krasje hele siden. Ormen inneholder kommentarer som «Billy Gates - why do you make this possible? Stop making money and fix your software», sier Fagerland.

«Blaster» er selvspredende.

ý Det spesielle med denne ormen, er at den ikke spres gjennom e-post. Ormen «formerer» seg kun gjennom internett. Så lenge du er logget på nett, er du åpen for angrep, forteller datasikkerhetseksperten.

- Det kommer mer

Ifølge Fagerland er det to ting du først og fremst må gjøre for å beskytte deg mot «Blaster»:

  • Laste ned en såkalt «patch», som tetter sikkerhetshullet i Windows.
  • Kjøre antivirusprogrammet ditt, for å sjekke om maskinen din allerede er infisert.

Virusanalytikeren advarer mot at et kobbel av tilsvarende ormer er i ferd med å komme seg ut av hi.

— Flere er i tjømda. Dette er bare den første i en serie ormer, som benytter seg av sikkerhetshullet i Windows.

— En kardinaltabbe av Microsofts programmerere, dette?

— Nå ja. En tabbe, i hvert fall.

HÅNES: Bill Gates. FOTO: REUTERS