Designer Jonathan Ive går en tur med Steve Jobs i sistnevntes grønnsakhage. Jobs er øverste sjef i Apple Computer. Ive har nettopp levert tegninger for den nye imac-maskinen.

Jobs kan ikke fordra den.

— Jeg vil ha en datamaskin som likner på en solsikke, sier han i stedet.

Fremtidens PC

Slik gikk det til, ifølge Time Magazine, da den nye Apple-computeren ble født. Time var så begeistret for solsikkecomputeren at de klistret den over hele forsiden.

Og Jobs, en av dataalderens fremste pionerer, er endelig fornøyd.

— Fremtidens datamaskin, kaller han den.

Nå skal hjemme-PC'en invadere livet vårt på alvor, truer Jobs.

Alle, selv hans argeste konkurrenter, håper at han har rett. For det siste året har salget av hjemme-PC falt kraftig. Samtidig har IT-markedet gått på trynet. Noen har mumlet at datanerdene har overdrevet sin egen betydning. At internett er en flopp.

Så ille er det nok ikke. Men bruken av datateknologi er ikke blitt så revolusjonerende på privatlivet som man hadde trodd. Mange bruker fortsatt sin hjemme-PC som avanserte skrive- og spillemaskiner. Porno er fortsatt det eneste som går med overskudd på internett. Bredbåndlinjene ligger der i milevis, stort sett utrafikkert.

Dermed har bransjen måttet begynne å tenke annerledes. Stikkordet er kommunikasjon med andre mennesker. For det er her datamaskinene ser ut til å forandre livene våre, i hvert fall i overskuelig fremtid.

— Hjemme-PC var i utgangspunktet en kontorstøtte for folk som ville ta med seg jobben hjem, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT, som er IT-næringens interesseorganisasjon i Norge.

— Nå er den med på å forme måten vi uttrykker oss på i form av lyd og bilde.

Digitalt nettverk

Arne Odden, daglig leder av Apple Norge, har nettopp fått inn de aller første utgavene av den nye imac'en

— Vi kaller dette den første maskinen i den tredje generasjonen computere. Den er fantastisk, sier Odden panegyrisk.

— Apple har fått inn 150.000 forhåndsbestillinger (på verdensbasis, red.anm.). Det er en ekstremt moderne maskin som bryter med holdningene om hvordan en computer skal være, utbasunerer Odden.

Til en viss grad har han rett, for den nye imac'en er utvilsomt en underlig skrue.

Computeren selv er en halvkule som ligger på bordet, med den flate monitoren festet på en stålarm som stikker ut av halvkulen. Genialt eller galskap?

— Vi tror at PC'en får en ny rolle nå. Den skal være sentrum for alle de digitale apparatene man etter hvert har i et hjem, sier Odden.

— Hva mener du med det?

— Etter hvert vil man kunne plugge alle de digitale apparatene - kamera, videokamera, mobiltelefon, elektronisk organisator - inn i hjemme-PC'en.

— Hva er vitsen med det?

— Man kan flytte informasjon, sende bilder, redigere filmer, brenne cd-er. På denne nye maskinen kan du for eksempel lage dine egne DVD'er, og legge på lydspor, musikk, hva du vil.

Alltid kontakt

Det er altså SMS-effekten som skal utnyttes - menneskers ubegrensede trang til å sende hverandre meningsløs «informasjon». Rett rundt hjørnet er for eksempel UMTS, forteller Hoff.

— Dette er allerede blitt en knallsuksess i Japan. Man kan ta bilde med mobiltelefonen og sende det direkte, til en annen telefon eller til en PC.

Bilder, filmsnutter, musikk, tekst. I fremtiden skal vi utveksle banale detaljer fra våre hverdagsliv absolutt hele tiden. Kanskje vil vi faktisk savne den tiden da folk sendte en fire tettskrevne sider om familiens bragder og triumfer bare en gang i året - til jul?

ýog alltid til stede

Ikke bare skal man alltid ha kontakt - man skal også alltid være tilgjengelig.

For maskinene våre skal også kommunisere, uavhengig av oss. «Presence technology» er på full fart inn. Det betyr i prinsippet at andre mennesker vil kunne se når du slår av og på telefonen, når du logger deg på computeren osv.

Signalene fra alle dingseduppene man bruker blir oppfattet av andre dingsedupper, og familie og venner vil alltid vite hvor du er og hva du gjør.

Skremmende? Vel, George Orwell synes det. Men mobilteknologien er nok med på å gjøre oss mer vant til alltid å være til stede.

Uten en tråd

Den største tekniske revolusjonen de neste årene blir frigjøringen fra kabler. Trådløse keyboards og mus er allerede i bruk, men snart kan du rive hele computeren ut av veggen.

— Jeg har akkurat installert et såkalt WLAN-system hjemme, forteller Hoff.

— Det gjør at jeg kan bruke datamaskinen hvor som helst i huset og være oppkoblet til internett uten kabler.

En base sprer radiobølger over hele huset, forklarer han. Flere datamaskiner kan være koblet på samtidig.

— Fordi denne teknologien er på full vei inn, tror jeg salget av bærbare maskiner vil gå kraftig opp. Folk vil flytte på seg, mener Hoff.

Teknologien finnes allerede på en del offentlige steder. Gardermoen er for eksempel en slik sone, hvor man kan koble seg på internett trådløst.

— Enkelte kaffebarer og slikt har det også. Om ikke lenge vil det være overalt, sier Hoff.

FREMTIDEN? Den nye imac-computeren ligner ikke på en computer i det hele tatt. Her tester produktsjef Christer Mykkestue i Apple Norge maskinen, som de mener er fremtidens digitale.
FOTO: THERESE BORGE