• Spam, datavirus, spionprogrammer kostet norske virksomheter over fem milliarder kroner i 2003. Med en tidobling av angrep på ett år er kostnaden nå sannsynligvis doblet til 10 milliarder.

Frode Lein Sørbø i Norman ASA regner med at 85 prosent av alle norske Pcer som er tilkoblet internett — uten å bruke programmer for å beskytte seg mot såkalt Spyware - er infiserte.

— Hittil har denne typen programmer vært vanskelige å administrere i bedriftenes nett. Dette er løst nå. Vi vet at mange datainstallasjoner misbrukes til distribusjon av spam eller mellomlagring av store datamengder. Etter at EU og USA har kommet med forbud mot distribusjon av spam - er dette nå ýgjemtý i hemmlighet på datamaskiner uten at eierne hvet det.

Mafia bak

— Vi kjenner også til at mafia fra østblokkland gjør penger på dette med å forlange titusener av kroner fra bedruifter som baserer mye av sin virksomhet på nruk av nettet. Betaler de ikke sørger de for at tusenvis av maskiner bombarderer dem med E-post. En maskin kan sende opptil 10.000 i timen uten at eieren hvet om det.

— Norge er på mange måter et drømmeland for datakriminalitet. Vi har topp maskiner og godt utbygd bredbånd - i tillegg til at vi har god råd og kjøper aktivt med kredittkort over nettet.

5,3 milliarder i 2003

— Den største kartleggingen av kostnadene ved dataangrep ble gjennomført i 2004 av Næringslivets Sikkerhetsråd, Økokrim og Senter for Informasjonssikring. Den såkalte Mørketallsrapporten viste at dataangrep i 2003 kostet norske virksomheter nærmere 5, 3 milliarder kroner i direkte og indirekte kostnader. Det tilsvarer prisen på 15.000 norske årsverk. Siden 2003 har imidlertid selskapene som jobber med datasikkerhet merket en kraftig økt trusselbilde for norsk næringsliv. Norman overvåker konstant trusselen mot privatpersoner, virksomheter og næringslivet. Hver dag mottar vi mellom 400 og 500 helt nye virus, sier Sørbø

Nær tidoblet på ett år

I 2004 stanset Telenor 652 millioner spam og 23 millioner virus i 2004. Det er en tidobling fra 90 millioner spam og 2.1 millioner virus i 2003. Bare ti prosent av Telenors 950.000 aktive e-postabonnementer har spam og virusfiltre gjennom Telenor og det reelle tallet kan derfor være ti ganger så høyt.

— Med en slik utvikling er det sannsynlig å regne med at kostnadene for norske virksomheter minst er doblet til 10 milliarder eller 30.000 årsverk. Bare i Bergen må dere regne med at kostnadene i dag er over to milliarder kroner, sier Sørbø.

50 angrep daglig

Varslingssystem for digital infrastruktur (VDI) som ligger under Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) har opprettet er overvåkingssystem for 15 utvalgte bedrifter. Bare i august i fjor avslørte de over 50 direkte hackerangrep per bedrift per dag og hele 45 kartleggingsforsøk per time per bedrift. Dette inkluderer ikke virus og spam.

En undersøkelse utført av det britiske National Hi-Tech Crime Unit, viser at IT-basert kriminalitet koster næringslivet i Storbritannia nærmere 30 milliarder kroner per år.

— Norman og Microsoft jobber nå sammen for å sette fokus på den økende trusselen fra datakriminalitet. Fremtidscenarioene på datakriminalitet er skremmende, slutter Sørbø som neste uke deltar på et seminar i Bergen, for Norman om datasikkerhet, sammen med Microsoft.