NO-aksjen stupte fra 6,66 kroner til under 3 kroner etter børsåpning torsdag.

— Det er en ekstrem situasjon, og vi får se hvor det havner, sier analytiker Daniel Råvik i SEB Enskilda til E24.

Ved 10.30-tiden lå aksjen på 3,45. På forhånd var det knyttet usikkerhet til hvor stor nedgangen ville bli på DNO-aksjen som har vært suspendert siden mandag ettermiddag.

Ved børsslutt la aksjen seg på 3,61 kroner, som er 45,84 prosent ned.

Aksjen ble suspendert mandag da kurdiske selvstyremyndigheter (KRG) bestemte seg for å utelukke DNO International fra oljeoperasjoner i landet i inntil seks uker. DNO er også blitt advart fra KRG om at de kan bli fratatt sine oljerettigheter i landet i forbindelse med angivelige informasjonslekkasjer rundt et salg av DNO-aksjer i fjor høst.

DNO-aksjen ble i utgangspunktet suspendert fra Oslo Børs på selskapets eget initiativ. Børsen bestemte da en utelukkelse fram til torsdag morgen.

Styret i DNO anmodet Oslo Børs om en fortsatt suspensjon av aksjen, men dette ble avslått.

Holdt hemmelig I en børsmelding skriver DNO at reaksjonen fra de kurdiske selvstyremyndighetene er en konsekvens av at Oslo Børs har lekket det de mener er konfidensiell informasjon rundt det oppkjøpet som den kurdiske oljeministeren, Ashti A. Hawrami, foretok i oktober i fjor.

Aksjene ble da solgt fra DNOs egen beholdning, men ifølge Oslo Børs ble oljeministerens rolle i transaksjonen holdt hemmelig av DNO i nesten ett år.

Solgte samme dag

Hawrami kunngjorde 8. mai i 2009 at eksporten av DNO-olje fra Kurdistan kunne ta til 1. juni. Senere samme dag skal ministeren ha solgt 20 millioner DNO-aksjer. Kursen hadde da steget 18,9 prosent.

Ifølge Dagens Næringsliv forbereder nå DNO et søksmål mot Oslo Børs for påførte skader og brudd på taushetsplikten i forbindelse med denne transaksjonen.

DNO-aksjen har vært suspendert fra børs denne uken på grunn av bråket i Nord-Irak. Markedet spådde kollaps da den gjorde comeback på Oslo Børs i dag - og fikk rett.

DNO-aksjen falt umiddelbart 55 prosent til 3 kroner. Det betyr at tre milliarder kroner forsvant i løpet av minutter.

Nettmegleren Nordnet sendte tirsdag en advarende e-post til kunder som har kjøpt DNO-aksjen og lånt penger for å finansiere kjøpet. I e-posten varsler Nordnet at aksjene kan bli tvangssolgt dersom kundene ikke fyller på med mer penger og dersom kursen raser når DNO-aksjen i dag skal handles igjen - etter to dagers suspensjon fra Oslo Børs.

  • DNO er en meget populær aksje å handle i, og det er en populær aksje å ha belåning i, sier markedssjef Tonje Eline Finnebråten i Nordnet til Aftenposten. Hun legger til at det er kun fem prosent av kundene som benytter seg av belåning, og at e-posten ble sendt for å yte en ekstra service til kundene og forberede dem på hva som kan skje.

Folkeaksje

DNO har vært en folkeaksje, en spekulantaksje og en jo-jo-aksje i flere år. Selskapet hadde over 17.600 eiere ved årsskiftet, og mange kjøper og selger aksjen på egen hånd gjennom nettmeglerne. Aksjen har figurert på ti-på-topp-listen til Nordnet i flere måneder i år. I mai og juni ble det gjennomført hele 66.000 handler i aksjen. Bare i mai ble aksjen nettokjøpt for 113 millioner kroner.

Derfor er det mange som biter negler i påvente av at aksjen skal handles igjen i dag. For børsekspertene venter kursras. DNO-analytiker Trond Omdal i Arctic Securities venter en halvering, dersom selskapet ikke får orden på sine problemer i Kurdistan.

— Vi venter et kraftig kursfall hvis ikke DNO greier å komme opp med en melding som angir hvordan selskapet skal komme til enighet med kurderne, sier Omdal.

Før aksjen ble tatt av børs, ble den handlet til 6,60 kroner.

  • Nå kan den kan komme ned mot tre kroner, på nivåer vi så i fjor høst, sier Omdal.

Han trekker frem at det er mange som har høy belåning i aksjen, og at det kan føre til tvangssalg som igjen vil forsterke fallet i aksjekursen.

Saken oppdateres.