Flere hundre tusen norske boliglånskunder kan glede seg etter at Norges to suverent største banker torsdag ettermiddag varsler kutt i boliglånsrenten.

Både DNB, som står bak ett av tre lån i Norge, og Nordea, som har litt mer enn 10 prosent av markedet, kutter sine renter.

Norske banker har vært under press på grunn av stadig fetere fortjeneste på boliglånskundene.

Flere har ment at kundene har fått en uforholdsmessig stor del av kostnaden for bankens oppbygging av kapital.

Etter det massive presset varsler DNB nå at de setter ned sine utlånsrenter med inntil 0,25 prosentpoeng.

— Vi setter ned rentene for å sikre at konkurransekraften vår er god nok til at vi kan være med å kjempe om de mest attraktive kundene og markedene, sier DNB-sjef Rune Bjerke til Aftenposten.

— Kan dette tolkes som en innrømmelse av at dere har vært for grådige?

— Nei, det er ikke riktig. Dette skjer uavhengig av hva en avisleder måtte skrive eller en TV-kanal måtte sende. Dette gjør vi for å få konkurransekraft - ikke av andre grunner.

Økte resultatet med 4,9 milliarder

Fjoråret ble tidenes beste for DNB-konsernet, med et driftsresultat på 22,7 milliarder kroner. Det er 4,9 milliarder kroner bedre enn i 2012, en økning på 27,8 prosent.

Økte marginer på vanlige folks boliglån er blant hovedforklaringene på det gode DNB-resultatet. Banken står bak mer enn hvert fjerde boliglån i Norge.

Kvartalsregnskapet for fjorårets tre siste måneder viser at DNB klarte å øke fortjenesten på personkunder med 41 prosent fra samme periode året før.

Nordea kutter også

Omtrent samtidig med DNB varsler landets nest største bank, Nordea, at utlånsrenten til alle kundene kuttes med inntil 0,2 prosentpoeng. Det var TV 2 som først meldte om rentekuttet.

— Hvorfor kutter dere renten i dag?

— Fordi vi opplever at konkurransen om kundene i bankmarkedet er sterk. Vi får mange nye kunder, men vi synes det er viktig å understreke overfor kundene vi har i dag at vi har endrede listepriser, sier Unni Strømstad, informasjonssjef i Nordea til Aftenposten.

Konserndirektør Gunn Wærsted kutter renten i Nordea Bank.

— Hvorfor setter alle bankene ned renten samtidig?

Hva de andre gjør, kan ikke jeg svare på. Det er mange banker som ikke har satt ned renten også. Så ser vi også som sagt at det er sterkere konkurranse om bankkundene nå.

Hun sier banken har fulgt markedet nøye de siste par månedene og at det er bankens egen vurdering som ligger til grunn for beslutningen.

— Vi gjør en endring av listeprisene med inntil 0,2 prosentpoeng og så er vi opptatt av å tiltrekke oss de unge kundene med god betjeningsevne og sikkerhet – og gir et ekstra tilbud til dem. Det er en rente fra 3,4 prosent for unge med god betjeningsevne og sikkerhet.

Synkront opp - og ned

Forbrukerrådets fagdirektør Jorge Jensen er kritisk til at bankene ser ut til å endre rentene helt i flokk.

— Vi så at bankene satte opp utlånsrenten i lag, nå setter de den ned synkront. Derfor mener vi at den undersøkelsen Konkurransetilsynet har foreslått fortsatt er berettiget, sier han.

Jensen er ikke videre imponert over rentekuttene.

— Det var på tide. Vi har ment lenge at bankene har hatt en kunstig høy pris på boliglånene. Når dette nå kommer, så er vi glad for det, men vi ser ingen grunn til å være ydmykt takknemlige. Bankene skulle gjort det for lengst.

Renten på lån mellom 1 og 2 millioner og lån under 1 million settes ned 0,20 prosentpoeng. Ny veiledende rente for lån over 2 millioner er 3,70 prosent nominell rente.

Flere småbanker har kuttet

De siste ukene har flere banker satt ned rentene sine. Torsdag formiddag annonserte Skandiabanken at renten på alle bankens lån kuttes med 0,15 prosentpoeng. Den effektive renten på bankens billigste lån ligger nå på 3,55 prosent.

Tirsdag kuttet Storebrand Bank renten på de sikreste lånene med 0,2 prosentpoeng til 3,45 prosent. Samme dag satt også Sparebank Vest ned renten for unge boligkjøpere med 0,2 prosentpoeng til 3,4 prosent.

I forrige uke satte Sparebank 1 SMN i Trondheim ned renten med 0,2 prosentpoeng til 3,7 prosent. For unge boligkjøpere ble renten 3,55 prosent.