Du har nok sett dem – hundrevis av bildeknipsende turister som anløper turistløypen ytterst i Vågen.

Men har du sett dem på en av byens restauranter, hører det med til sjeldenhetene.

Cruiseturistene holder pengene tett til brystet, når de vandrer i flokk gjennom Bryggen og byens gater.

Hjemme på skuten er det nemlig mye billigere å leve.

— Du kan kjøpe en pint om bord for tre britiske pund (28 NOK). Vi blir fortalt at det koster 7-8 pund (74 NOK) å kjøpe den samme halvliteren i Norge. To til prisen av en: Det snakker for seg selv, sier den britiske cruiseturisten Bob Ell.

Mellom 100 og 300 kroner

Ved universitetet i Bergen (UiB) har forskere sett nærmere på fenomenet.

I en del av et større forskningsprosjekt, har de gjennom tusenvis av intervjuer kartlagt pengebruken til ulike turister på besøk i Norge.

Cruiseturistene viste seg å være de som brukte minst penger.

— I alle våre studier viser det seg at de bruker minst av alle, og legger kanskje ikke igjen mer enn mellom 100 og 200-300 kroner hver om dagen, sier Svein Larsen, reiselivsekspert og professor ved institutt for samfunnspsykologi.

Backpackere blar opp mer

Forskningsgruppen har studert alle tenkelige turistgrupper, og tallmaterialet spenner fra backpackere og campingfolk, til turister som befinner seg midt i en transportetappe.

Gjennomgående er cruiseturistene forsiktige med pengebruken.

— Det er ganske mange flere cruiseturister som bruker under 250 kroner om dagen, enn andre turister som gjør det. Og det er mange cruiseturister som bruker mindre enn 100 kroner om dagen, sier Larsen.

Turistene som sover på hotell, er imidlertid de som blar opp mest fra portemonéen.

— Ut i fra de forbruksområdene vi har spurt om, som for eksempel kafé, mat, sightseeing og konserter, bruker disse turistene mest, sier Larsen.

— Samtidig er det viktig at alle andre enn cruiseturistene også betaler for overnatting i land og dermed bidrar til arbeidsplasser og skatteinntekter, fortsetter han.

51 prosent dyrere i Norge

Tar man i betraktning hvor dyrt det egentlig er i Norge, så er det kanskje ikke rart at noen turister holder fastere på lommeboken enn andre.

Av de i alt 27 EU/EØS-landene, ligger norske priser 51 prosent over Europa-gjennomsnittet, kommer det frem i en kjøpekraftsundersøkelse gjennomført av statistikkbyrået Eurostat.

Da frister det ikke å bruke mer penger enn man absolutt må, forteller cruiseturist Andrew Wingate fra England.

— Vi vil egentlig ikke bruke mer penger i Norge, vi har jo allerede brukt mye penger på å kjøpe ekskursjoner hos reiseselskapet, sier han.

Koser seg om bord i stedet

Samtidig har cruiseturistene allerede betalt for mat og drikke ombord, og da er de ikke interesserte i å bruke dyre kroner på land.

— Vi kom for å se dette vakre landet, ikke for å bruke penger, sier britiske Sylvia Dean.

Administrerende direktør i skipsagenten European Cruise Service, Arthur Kordt, er uenig med forskningsresultatene ved UiB.

Han mener at cruisepassasjerene i snitt legger igjen nærmere 1200 kroner.

Men da har han også et annet sammenligningsgrunnlag. UiBs resultater har kun fokusert på rent forbruk i form av eksempelvis kafébesøk eller shopping.

- Legger igjen langt mer

— Det ene er det som turistene individuelt bruker på land, som suvenirer og restaurantbesøk. Det andre er utflukter kjøpt av rederiet om bord, og det tredje er havneavgifter. Alt dette er målbare enheter, sier Kordt, som ikke ønsker å skille mellom ulike typer av forbruk.

— Jeg klarer ikke se forskjell og mener at forbruk av en turist er forbruk av en turist. Man kan ikke skille mellom direkte og indirekte forbruk, og alt sammen er en eksportindustri, sier Kordt.

Han mener blant annet at en gjennomsnittlig cruisepassasjer kan bruke mellom 600 og 700 kroner på utflukter om dagen.

— Gjennom min snart 20 år lange karriere har det ved jevne mellom blitt gjennomført en rekke konsistente og vitenskapelige undersøkelser. Disse har vist at cruisepassasjerer legger igjen langt mer enn et par hundrelapper, sier Kordt.