Bryggen og Fisketorget gjør fremdeles susen, og i fjor besøkte 446.906 cruisegjester Bergen, en økning på 27 prosent fra året før. Det viser tall fra Cruise Norway. Denne sesongen ventes det 475.000 cruiseturister til Bergen, men det kan bli så mye som 500.000 hvis skipene kommer helt fulle.

— Dette betyr veldig mye. Undersøkelser viser at gjestene som har vært på cruise i Norge og Bergen kommer tilbake ved senere anledninger, sier direktør Wenche Nygård Eeg i Cruise Norway.

Bedre enn Oslo

Reiselivssjef Ole Warberg i Bergen forteller cruiseturismen har økt mye de siste tre-fire årene.

— Bergen har alltid vært Norges mest besøkte cruisehavn. Oslo yppet med oss for noen år siden, men nå har vi gått voldsomt fra dem, sier Warberg.

Bergen er den 15. mest populære cruisehavnen av de 250 havnene i Europa.

I alt ligger Norge på fjerdeplass i Europa med 588.000 cruisegjester og en markedsandel på åtte prosent. Bergen er altså det mest populære reisemålet for dem. Geiranger fikk 315.193 besøk og Oslo hadde nesten 300.000 innom. Flåm hadde i underkant av 200.000 cruisegjester.

Kroner og ører

Men er disse turistene noe å trakte etter, der de flommer over byen. Legger de igjen penger?

— Bergen er en turistby og hotellene er stort sett fulle om sommeren. Cruiseturismen kommer i tillegg til annen turisme. De er spesielt viktige for opplevelsesbedrifter som Trollhaugen, Fløybanen og suvenirbutikker. De er ikke så mye på kafeer og restauranter, men bruker penger på en annen måte, sier Eeg.

Warberg er enig.

— De som overnatter legger igjen mest penger, men cruiseturismen er et viktig tilskudd. Det utgjør rundt 600 millioner kroner i Bergen, sier han.

Arbeidsplasser

Rundt 13.600 fulltidsarbeidsplasser var knyttet til cruiseindustrien i Norge i fjor. Den totale verdigskapingen utgjorde omtrent 4,4 milliarder kroner.

I 2012 var det totalt 109 cruiseskip i farvannene i Nord-Europa, med til sammen 1,49 millioner passasjerer.